LJUDIMA PRSTI CRNELI, LEKARI MORALI DA IH AMPUTIRAJU: Teške manifestacije korone, može da bude baš pakleno
Niz neprijatniih simptoma, Foto: Profimedia

UŽASNO

LJUDIMA PRSTI CRNELI, LEKARI MORALI DA IH AMPUTIRAJU: Teške manifestacije korone, može da bude baš pakleno

Novo istraživanje upozorava nas na još jeda neželjeni efekat kod pacijenata zaraženih Korona virusom

Objavljeno:

Od suvog kašlja do gubitka čula mirisa, Covid-19 je povezan sa nizom neprijatnih simptoma.

Novo istraživanje upozorava nas na još jeda neželjeni efekat kod pacijenata zaraženih Korona virusom - gangrenu, prenosi "DejliMejl".

Istraživači upozoravaju da Covid-19 može dugoročno izrokovati probleme sa mišićima i zglobovima, uključujući artritis, gangrenu i "Covid prste".

Analiza MRI snimka pacijenta sa ovim simptima sugeriše da virus može pokrenuti imunološki sistem tela da napadne sam sebe, što dovodi do ovih dugotrajnih reumatoloških problema.

Iako su prethodna istraživanje pronašla vezu između infekcije koronavirusom i bolova u mišićima i zglobovima, ovo je prvi put da su simptomi ovih teza ilustrovani radiološkim pregledima.

U istraživanju, tim sa Univerziteta Nortvestern koristio je različite tehnike snimanja, uključujući CT skeniranje, MRI i ultrazvuk, kako bi vizualizovao uzroke gangrene i drugih dugotrajnih bolova u mišićima i zglobovima kod pacijenata sa Kovidom.

Dr Svati Dešmuk, koja je vodila istraživanje, rekla je: "Shvatili smo da virus Covid može pokrenuti telo da napadne samo sebe na različite načine, što može dovesti do reumatoloških problema koji zahtevaju celoživotno lečenje":

"Mnogi pacijenti sa mišićno-skeletnim poremećajima povezanim sa Covid-om se oporavljaju, ali kod nekolicine pojedinaca simptomi postaju ozbiljni, duboko zabrinjavaju pacijenta ili utiču na njihov kvalitet života, što ih navodi na traženje medicinske pomoći i snimanja".

"To snimanje nam omogućava da vidimo da li bolovi u mišićima i zglobovima povezani sa Covid-om nisu samo bolovi u teli slični onim što vidimo kod gripa - već, nešto podmuklije."

Gangrena se može javiti kao posledica povrede, infekcije ili dugotrajnog stanja koje utiče na cirkulaciju krvi. NHS je objasnio: "Gangrena je ozbiljno stanje u kojem gubitak krvi dovodi do odumiranja telesnog tkiva. Može uticati na bilo koji deo tela, ali obično počinje na nožnim prstima, stopalima, šakama ili na prstima ruku."

U pogledu načina na koji se gangrena i drugi simptomi zglobova i mišića pojavljuju na radiološkim snimcima, dr Dešmuk je objasnila da postoji nekoliko ključnih znakova na koje treba paziti.

"Mogli bismo videti edeme i zapaljenske promene tkiva (tečnost, otok), hematome (sakupljanje krvi) ili devitalizovano tkivo (gangrena)", rekla je.

"Kod nekih pacijenata nervi su povređeni (svetli, uvećani), a kod drugih je problem oslabljen protok krvi (ugrušci)."

Iako nalazi ukazuju da infekcija Covid-19 može prouzrokovati probleme sa zglobovima i mišićima, istraživači ističu da sam virus ne uzrokuje direktno ove simptome.

Dr Dešmuk je rekla: "Mislim da je važno razlikovati šta virus direktno uzrokuje i ono što pokreće telo. Važno je da lekari znaju šta se dešava kako bi pravilno lečili pacijente."

Istraživanje je pokrenuto ubrzo nakon što su ženi zaraženoj Korona virusom amputirana tri prsta, nakon što je bolest poharala krvne sudove.

Jezive slike objavljenje u medicinskom časopicu pokazale su neidentifikovanu 86-godišnjakinju sa pocrnelim prstima.

Lekari u Italiji, koji su morali pacijentkinji da amputiraju prste zahvaćene gangrenom, njen slučaj su nazvali "teškom manifestacijom" koronavirusa.

Bonus video:

(Espreso/dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.