VEČITO PITANJE, ŠTA JE ZDRAVIJE - SVINJSKA MAST ILI ULJE? Stručnjaci su rekli svoje, obratite pažnju
Foto: Profimedia

SIVNJSKA MAST ILI ULJE

VEČITO PITANJE, ŠTA JE ZDRAVIJE - SVINJSKA MAST ILI ULJE? Stručnjaci su rekli svoje, obratite pažnju

Svinjska mast ili ulje, za vaše zdravlje je najbolje odabrati ono što stručnjaci preporučuju

Objavljeno:

Krofne, salčići, vanilice, hrskavo pohovano meso… Sve ovo ima u sebi svinjsku mast ili se sprema na starinski način – na masti.

Nekada se sve spremalo na masti, a onda je ona proglašena nezdravom, glavim izazivačem šloga, problema sa srcem i visokim pritiskom.

I, stigle su nam plastične flaše ulja, margarini i bijni namazi. Ali da li je svinjska mast zaista nezdrava. Stručnjaci kažu – NE. Zato nije loše da vratite svinjsku mast u svoje tiganje za prženje i šerpe za kuvanje

Istraživanja su pokazala da su svinjska mast i druge životinjske masti nezasluženo dobile reputaciju “nezdrave”. Zapravo, upotreba ovih staromodnijih metoda prilikom prženja, umesto upotrebe suncokretovog ulja, mogla bi da smanji rizik od srčanih bolesti i raka, kažu britanski istraživači. Istraživanje koje je sprovedeno u okviru BBC-jeve emisije “Veruj mi, ja sam lekar” još 2015. godine dokazalo je da je svinjska mast zdrava

Između ulja i masti – birajte mast

U okviru emisije, grupa istraživača imala je za cilj da odgovori na pitanje “sa kojim masnoćama i uljima je najbolje kuvati?”. Dali su grupi dobrovoljaca razne masti i ulja – uključujući suncokretovo ulje, biljno ulje, kukuruzno ulje, hladno ceđeno ulje repice, maslinovo ulje (rafinisano i ekstra devičansko), puter i mast – i zamolili ih da koriste proizvode u njihovom svakodnevnom kuvanju.

Od dobrovoljaca je takođe zatraženo da sakupe ostatke ulja nakon kuvanja, što je potom analizirao istraživački tim Univerzitetu “De Montfort”.

Jedan od istraživača, Majkl Mosli, objašnjava da kada se ulja i masti zagrevaju prilikom prženja ili kuvanja, njihova molekularna struktura se menja.

“Suncokretovo i kukuruzno ulje su u redu sve dok ih ne izlažete toploti, poput prženja ili kuvanja”, komentarisao je vodeći istraživač profesor Martin Grutveld i dodao: “Da imam izbor između svinjske masti i polinezasićenih masti, svaki put bih koristio svinjsku mast.”

(Espreso/bl-portal.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.