UZ OVA 3 SAVETA ĆETE IZBEĆI RIZIK OD INFARKTA I MOŽDANOG UDARA: Prirodni NAČINI za SPUŠTANJE PRITISKA
Umesto soli, pokušajte da doterate ukus obroka začinima: bosiljkom, origanom, kurkumom ili kajenskim biberom, Foto: Profimedia

prevencija

UZ OVA 3 SAVETA ĆETE IZBEĆI RIZIK OD INFARKTA I MOŽDANOG UDARA: Prirodni NAČINI za SPUŠTANJE PRITISKA

Visok krvni pritisak najčešća je bolest kod većine stanovništva, ne samo kod nas nego i u celom svetu.

Objavljeno:

Kardiovaskularne bolesti, koje dovode do začepljenja krvnih sudova u srcu ili na mozgu i do infarkta i moždanog udara, najčešći su uzroci smrtnosti u svetu.

Problem sa hipertenzijom većina ljudi može da reši i bez upotrebe lekova, potrebno je samo da u svakodnevnu rutinu uvedete ove zdrave navike, pa će se i stanje celog organizma popraviti.

Smanjite unos soli – Koristite što manje soli, počevši od fast-fuda i gotove hrane, kao i suhomesnatih proizvoda, pa do grickalica i soli koju dodajete u tanjir.

Umesto soli, pokušajte da doterate ukus obroka začinima: bosiljkom, origanom, kurkumom ili kajenskim biberom.

Pritisak
foto: Profimedia

Smanjite kafu - izbegavajte previše kafe i napitke koji sadrže kofein, jer mogu da utiču na rast krvnog pritiska. Umesto kafe, preporučuje se zeleni čaj, jer sadrži polifenole koji blagotvorno deluju na srce i krvne žile. Koristan je i čaj od šipka, jer podstiče izbacivanje tečnosti.

Redovno kontrolišite krvni pritisak - vodite dnevnik i, u saradnji sa lekarom, prilagođavajte terapiju. Redovnim uzimanjem propisanih lekova i pridržavanjem preporuka promena životnih navika, na primer slušanjem opuštajuće muzike, većina bolesnika sa hipertenzijom postići će ciljne vrednosti krvnog pritiska i smanjiti rizik od komplikacija.

Pritisak
foto: Profimedia

Jedite voće i povrće bogato kalijumom - među najboljim izvorima su paradajz, narandžin sok, krompiri, banane, pasulj, grašak, dinja, lubenica i sušeno voće, poput šljiva i grožđa. Odlična namirnica u borbi sa visokim pritiskom je i tamna čokolada.

Bonus video:

(Espreso.rs/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.