Roditelji, ovih 5 zdravih namirnica ne smete davati svojoj deci! (FOTO)

A ČIME VI HRANITE DETE

Roditelji, ovih 5 zdravih namirnica ne smete davati svojoj deci! (FOTO)

Pazite na svoju ishranu? Isto tako morate i na obroke vašeg mezimca, jer od toga zavisi njegov sveukupan rast i razvoj
Objavljeno:

Svi roditelji se trude da njihova deca jedu što zdraviju i prirodniju hranu, ali ponekad preteraju. Sve ono što je zdravo za odraslu osobu ne mora biti zdravo za dete i često može izazvati tegobe njihovom nežnom organizmu. Dok pokušavate da smislite kako da naterate dete da jede obratite pažnju i na to šte ste mu sve iskombinovali za obrok, pogotovo ako uvodite nove namirnice. Uvek je bolje da im za početak dajete manje dok vidite kako će im organizam odreagovati.

1. Med Deca do 2 godine ne smeju jesti med jer on može sadržavati toksin Clostridium botulinum koji izaziva trovanje po imenu botulizam. Imunitet odraslih osoba je sposoban da se bori protiv tog trovanja, ali ne i i dečji pa ga je bolje izbegavati u ranom uzrastu.
2. Nepasterizovano mleko Kravlje mleko sadrži proteine koji deca do godinu dana ne mogu da svare pa se ono ne sme davati tako maloj deci. Dok su mala, deci se ne sme davati i mleko koje nije prošlo pasterizciju. Domaće mleko je svakako bolje od industrijskog ali može sadržavati bakterije koje mogu izazvati smetnje u dečjoj probavi.
3. Neke vrste riba Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina i proteina pa se preporučuje u ishrani dece od najranije dobi. Neke vrste ribe poput tune, sabljarke i skuše mogu da sadrže značajne tragove žive koje će naškoditi nervnom sistemu deteta pa ih ne treba koristiti u njihovoj ishrani
4. Citrusno voće Limun, limeta, grejp i pomorandže su voće puno vitamina C. Njih obeležava i visoka kiselost pa mogu da nadraže dečji želudac i da izazovu kožni osip. Deca mlađa od godinu dana ne bi trebalo da jedu ovo voće.
5. Hrana koja naduvava Brokoli i pasulj su samo neke od namirnica sa visokim procentom vlakana koja poboljšavaju probavu, ali i izazivaju jake gasove. Kod male dece ti gasovi mogu prouzrokovti velike bolove u stomaku pa se tako jaka hrana ne preporučuje u ishrani male dece.
(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.