TIH PROBLEMI KOJI UKAZUJU DA BI TREBALO DA SE OBRATIMO PROFESIONALNOM LICU: Zbog načina života vrebaju nas stalno
Broj osoba sa simptomima depresije i anksioznosti se znatno povećao, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

TIH PROBLEMI KOJI UKAZUJU DA BI TREBALO DA SE OBRATIMO PROFESIONALNOM LICU: Zbog načina života vrebaju nas stalno

Ukoliko primećujete bilo koje simptome poremećaja mentalnog zdravlja, neophodno je da se obratite za stručnu pomoć

Objavljeno:

U svetu u kojem si zajedno užurbano jurimo ka tehnologijama, finansijama i boljim životom, svakodnevno izloženi stresu i napetim situacijama, često zaboravljamo da se posvetimo zdravlju svog uma i diše. Mentalna higijena, odnosno održavanje mentalnog zdravlja podjedanko je važno i kao fizičko zdravlje. U svetu iz godine u godinu sve više ljudi pogađa depresivno stanje, a u periodu pandemije korona virusa i karantina,broj osoba sa simptomima depresije i anksioznosti značajno se povećao.

Ukoliko primećujete bilo koje simptome poremećaja mentalnog zdravlja, neophodno je da se obratite za stručnu pomoć, razgovarate sa psihoterapeutom ili psihologom. Takođe, psihoterapija se preporučuje i pre bilo kakvih simptoma, kao dobar vid prevencije mentalnih oboljenja i poremećaja. Jedna od najvažnijih stvari u mentalna higijeni jeste da se redovno opuštate, rasteretite dušu od negativnih emocija, a um i telo od pritiska i stresa. U tome vam može pomoći meditacija, joga, boravak u prirodi, slušanje umirujuće muzike, spa opuštanje ili otvoren razgovor sa bliskom osobom.

Evo kojih 5 simptoma najčešće ukazuju na ugroženo mentalno zdravlje:

1. Problemi sa spavanjem

Poremećaj sna često je prvi znak negativnih promena u mentalnom zdravlju i nakupljenog stresa. Oko 40%pacijenata sa nesanicom i 45% pacijenata sa hipersomnijom pate od neke vrste mentalnih oboljenja. Ove osobe najčešće imaju tegobe sa paom energije, čak i kada se dobro naspavaju. Osobe sa mentalnim poremećajem provode više vremena u površnom snu nego u dubokoj REM fazi sna. Ako ne možete dobro da se naspavate uprkos svim pokušajima, onda je vreme da razmislite o mentalnom zdravlju.

Spavanje
foto: Profimedia

2. Česte noćne more

Povremene noćne more su normalna stvar koja se događa svakome od nas. Ipak, ako su noćne more učestale, ugrožavaju naš san i svakodnevno funkcionidsanje, moguće je da nas podsvest upozorava na određeni emocionalni problem. Ponavljanje noćnih mora može biti znak da vaš um nije u stanju da se izbori sa određšenim negativnim emocijama ili životnim situacijama. Ukoliko se budite nakon noćne more i osećate strah, anksioznost ili napoad panike, onda je reč o negativnim i potisnutim emocijama sa kojim nista u stanju da se izborite i prevaziđete ih.

3. Promene u apetitu

Veza između mentalnih problema i promene au načinu ishrane može biti dvosmerna, odnosno uzročno posledična veza. Normalno je da ponekad pod stresom ili pritiskom izgubimo apetit ili se on pojača (u zavisnosti od osobe), ali ukoliko ove promene traju, onda je vreme da se obratite za stručnu pomoć. Na primer, gubitak apetita je tipičan kod depresije.

Jelo, Glad, Hrana, Obrok, Večera, Doručak, Dijeta, Mršavljenje, Gojenje
foto: Profimedia

4. Izostanak libida

U našem telu je sve međusobno povezano, pa kada dođe do određenih mentalnih promena dolazi do određenih promena i u polju intimnosti. Mozak našem reproduktuvnom sistemu šalje signal da nam se neko dopada i da smo za nekoga seksualno zaitneresovani. Međutim , osobe koje imaju depresiju najčešće gube seksualnu želju i jedan od tipiqan simptoma ovog oboljenja je izostanak libida.

5. Socijalna izolacija

Socijalna izolacija i nezainteresovanost za uspostavljanje socijalnih kontakata neki su od simptoma mentalnih zdravstvenih problema. ajčešće se javljaju kod depresije, socijalne anksioznosti i kod straha od javnoig nastupa. Kod ovih osoba najčešće je izražen strah od neprihvatanja ili neodobravanja okruženja. Ukoliko se želja sa komunikacijom sve više gubi, čak i sa najbližim osobama, onda je vreme da se konsultujete sa stručnom osobom.

(Espreso.co.rs/lovesensa.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.