7 DANA JE POTREBNO DA JE POTPUNO PREPORODITE: Uz ove namirnice KOSA ĆE RASTI KAO LUDA I BITI MEKA POPUT SVILE
Lepa i negovana kosa, Foto: Profimedia

ISHRANA JE BITNA

7 DANA JE POTREBNO DA JE POTPUNO PREPORODITE: Uz ove namirnice KOSA ĆE RASTI KAO LUDA I BITI MEKA POPUT SVILE

Vreme je da više pažnje obratite na način ishrane

Objavljeno:

Ako imate problema sa opadanjem kose, jedno od najlakših rešenje je promena načina ishrane.

Odabir pravih namirnica će vam omogućiti da ojačate i regenerišete kosu.

Potpuno je normalno nalaziti opale vlasi na češlju i jastuku, kao i nakon pranja.

A normalno je i da kosa više opada pri smeni godišnjih doba (jesen i proleće), jer pojedini hormoni pokreću sinhronizovani proces pojačanog opadanja kose.

Reč je o fiziološkom procesu koji nikako ne predstavlja uzrok ćelavosti. U normalnim uslovima, odmah nakon opadanja jedne vlasi, krene da raste nova.

Kako da regenerišete kosu za samo nedelju dana?

Uzimajte u srazmernim količinama proteina (belo meso, riba, jaja, mahunasto povrće), ugljene hidrate (integralni hleb, testenina, pirinač itd.), masti (posebno ekstradevičansko maslinovo ulje), mineralne soli i vitamine.

Prvi znak da vam nedostaju ovi hranljivi sastojci za jaku kosu upravo je proređivanje kose. Ukoliko vam, na primer, nedostaju proteini – stablo vlasi slabi, smanjuje se i njen obim, a kosa postaje suva. Suva kosa i tanke vlasi traže da jedete meso dva-tri puta nedeljno, a ribu četiri puta nedeljno.

Osim toga, od pomoći mogu biti i suplementi na bazi cistina i lizina.

Kosa
foto: Profimedia

Kako da ishranom sprečite opadanje kose?

Rast kose pospešuje i cink, kojeg takođe ima u pasulju, mesu i ribi. Upotpunite ishranu omega-3 masnim kiselinama: četiri puta nedeljno jedite masniju ribu, poput skuše ili sardine.

Ako vam je suva kosa, to može biti rezultat stroge dijete i/ili nedostatka mononezasićenih masnih kiselina i sumpora u ishrani. Naći ćete ih u maslinovom ulju, orasima i pšeničnim klicama. Pšenične klice veoma su bogate vitaminom E i vitaminima iz grupe B, apsolutno neophodnim za zdravlje kose.

Možete ih uvrstiti u svakodnevnu shranu i jesti ih bar za jedan obrok, bez bojazni da ćete se ugojiti. Suva kosa obično povlači za sobom i perut. U tom slučaju povećajte unos selena, kojeg ima u pšeničnim klicama, pivskom kvascu, mesu i ribi.

U slučaju da imate masnu kosu, lučenje sebuma reguliše vitamin B2. Ovaj vitamin se nalazi u jajima, kikirikiju, orasima, pšeničnim klicama, pivskom kvascu, mlečnim proizvodima, brokoliju i boraniji.

Nerviraju vas sede vlasi?

Orasi, lešnici i bademi sprečavaju sede vlasi i opadanje kose. Bogati su vitaminom E, koji poboljšava krvnu cirkulaciju u koži glave i pomaže apsorpciju pantotenske kiseline, tj. vitamina B5. Ovaj vitamin odlaže postepenu pojavu sedih vlasi i sprečava opadanje kose. Samo četiri ploda dnevno pomoći će vašoj kosi. Osim toga, za boju kose važan je i bakar, koji podstiče stvaranje melanina. Ima ga u spanaću, ljuskarima i krompiru.

Za jaču kožu glave važno je unositi vitamin A. Ima ga u žumancetu, masnoj ribi, zelenom lisnatom povrću i mlečnim proizvodima.

Za jače i zdravije vlasi važni su vitamin B4 i B5. Vitamin B4 sadrže žitarice, meso, žumance, krompir, kupus i paradajz. Vitamina B5 ima u jajima, kikirikiju, pečurkama i brokoliju.

Antioksidansno dejstvo vitamina E suprotstavlja se slobodnim radikalima, odgovornim za starenje i opadanje kose. Vitamin E nalazimo u biljnim uljima, voću bogatom uljima, integralnim žitaricama, ribljem ulju i pšeničnim klicama.

Gvožđe je neophodno za oksigenaciju tkiva i kože glave. Njime su bogati crveno meso, spanać i suvo voće.

A za sjajniju i mekšu kosu, obratite pažnju na selen, kojim su bogate pšenične klice.

(Espreso.co.rs/Lepotaizdravlje.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.