JEDNO ALKOHOLNO PIĆE DNEVNO NIJE OPASNO? Razmislite ponovo, novo ISTRAŽIVANJE naučnika ima DRAMATIČNE rezultate!
Alkohol, Foto: Profimedia

OPASNOST

JEDNO ALKOHOLNO PIĆE DNEVNO NIJE OPASNO? Razmislite ponovo, novo ISTRAŽIVANJE naučnika ima DRAMATIČNE rezultate!

Prema studiji objavljenoj u European Heart Journal, čak i konzumiranje umerene količine alkohola povezano je sa povećanim rizikom od atrijalne fibrilacije, tj. poremećaja srčanog ritma

Objavljeno: 12:28h

Možda je vreme da smanjite konzumaciju svog omiljenog koktela!

Prema studiji objavljenoj u European Heart Journal, čak i konzumiranje umerene količine alkohola povezano je sa povećanim rizikom od atrijalne fibrilacije, tj. poremećaja srčanog ritma.

Američko udruženje za srčana oboljenja definiše hronično stanje kao „drhtav ili nepravilan rad srca koji može dovesti do krvnih ugrušaka, moždanog udara, nepravilnog rada srca, kao i drugih srčanih komplikacija“.

Šta je još studija otkrila?

Istraživači su tokom 28-godišnjeg perioda ispitali podatke od gotovo 108.000 odraslih iz Švedske, Norveške, Finske, Danske i Italije. Volonteri, koji su učestvovali u studiji, imali su u proseku 48 godina. Volonteri su bili podvrgnuti rutinskim pregledima gde su ostavili niz ličnih podataka, kao što su istorija bolesti i način života, uključujući i unos alkohola.

Tokom polovine (oko 14. godine života), 5.854 muškaraca i žena razvilo je poremećaja srčanog ritma. Istraživači su otkrili da oni koji piju u proseku jedno alkoholno piće svakog dana pokazuju 16% povećan rizik od ovog kardiovaskularnog stanja u poređenju sa odraslima koji ne konzumiraju alkohol. Što je neko više pio, šanse za dijagnozu ovog srčanog oboljenja su rasle. Dva pića dnevno bila su povezana sa čak 28% povećanim rizikom, a neko ko je konzumirao četiri ili više alkoholnih pića dnevno suočio se sa 47% povećanim rizikom.

Zar crveno vino ne nudi mnoštvo zdravstvenih beneficija?

Zanimljivo je da su brojna istraživanja tokom godina rekla da je vino zdrav izbor za rad srca. Jedna studija objavljena u časopisu Molecules iz 2019. godine otkrila je da antioksidativna i antiinflamatorna fenolna jedinjenja u crvenom vinu mogu pomoći u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

Takođe, profesori sa Državnog univerziteta u Luizijani objavili su 2018. godine da proizvode stent (sićušna cevčica umetnuta u začepljenu usku arteriju) napravljen od resveratrola i kvercetina - dva antioksidansa koja se prirodno nalaze u crvenom vinu - kako bi sprečili zgrušavanje krvi i upale.

Profesor Renate Schnabel, viši autor studije i konsultant kardiolog u Univerzitetskom centru za srce i vaskularne bolesti u Nemačkoj, ističe sledeće: "Međutim, raniji izveštaji već naslućuju da alkohol neće imati pozitivnog efekta na atrijalnu fibrilaciju, ali, takođe, nije dovoljno ispitan slučaj niskog i redovnog unosa alkohola. Po svemu sudeći, naša studija sada bi mogla da pokaže da možda ne postoji prag ispod kojeg konzumiranje alkohola može da spreči srčana oboljenja“.

Renate Schnabel ističe da on i njegov tim nisu bili svesni vrste vina koju su učesnici pili. Pored toga, i drugi elementi koji su povezani sa konzumacijom vina, poput socio-ekonomskog statusa, životnih navika i ishrane, takođe, igraju ulogu u zdravlju nečijeg srca.

Koliko je česta artijalna fibrilacija i šta možete učiniti kako biste je sprečili?

Američko udruženje za srčana oboljenja navodi da najmanje 2,7 miliona američkih državljanina trenutno živi sa ovim srčanim oboljenjem. Prema statistikama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ovo srčano oboljenje je uzrok više od 454.000 hospitalizacija svake godine u Americi, a agencija računa da će još 12,1 miliona stanovnika verovatno imati ovu srčanu dijagnozu do 2030. godine.

Uvodnik, koji su napisala dva profesora sa Univerziteta McMaster iz Kanade, u vezi sa ovim najnovijim istraživanjem iz Evrope, sugeriše da vezu između male potrošnje alkohola i atrijalne fibrilacije treba još istražiti. „Do tada, svaki pojedinac mora da donese svoju pametnu odluku o tome da li je konzumiranje jednog alkoholnog pića dnevno sigurno po zdravlje“, napisali su autori.

(Espreso.co.rs/Eat This, Not That)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.