RAZBIJAMO MIT O OMILJENOM JUTRANJEM NAPITKU: Da li kofein pozitivno utiče na naše zdravlje?
Kafa, Foto: Profimedia

šoljica kafe za zdravlje

RAZBIJAMO MIT O OMILJENOM JUTRANJEM NAPITKU: Da li kofein pozitivno utiče na naše zdravlje?

O kofeinu se često možete čuti da zbog negativnih efekata ima uticaj na loš san i anksioznost

Objavljeno:

Svakog dana se milijarde ljudi oslanja na kofein da bi se probudili/ prebrodili noćnu smenu ili popodnevnu krizu. U stvari, ovaj prirodni stimulans je jedan od najčešće korišćenih sastojaka na svetu!

O kofeinu se često možete čuti da zbog negativnih efekata ima uticaj na loš san i anksioznost. Međutim, studije takođe pokazuju da ima različite zdravstvene benefite.

Kafa
foto: Pixabay.com

Šta je kofein?

Kofein je prirodni stimulans koji se najčešće nalazi u biljkama čaja, kafe i kakaa.

Deluje stimulativno na mozak i centralni nervni sistem, pomažući da ostanete budni, čime eliminiše pojavu umora.

Kofein se brzo apsorbuje iz creva u krvotok, odakle putuje do jetre i razgrađuje se na jedinjenja koja mogu uticati na funkciju različitih organa.

Međutim, glavni efekat kofeina se manifestuje na mozak. Takođe, može povećati nivo adrenalina u krvi i time povećati moždanu aktivnost. Ova kombinacija dalje stimuliše mozak i promoviše stanje uzbuđenja, budnosti i fokusa. Pošto utiče direktno na mozak, kofein se često naziva psihoaktivnim lekom.

Kofein se prirodno nalazi u semenkama, orasima ili lišću određenih biljaka (zeleni čaj). Ovi prirodni izvori se zatim beru i prerađuju za proizvodnju hrane i pića sa kofeinom.

Neka hrana takođe sadrži kofein. Na primer, 1 porcija (28 grama) mlečne čokolade sadrži 1–15 mg, dok 1 porcija tamne čokolade sadrži 5–35 mg kofeina.

Što se tiče raspoloženja, više kofeina nije nužno bolje. Studija je otkrila da druga šolja kafe ne donosi nikakve dodatne koristi ako nije konzumirana najmanje 8 sati nakon prve šolje- što govori da je bitan i razmak između kafa.

Čest je sastojak dodataka za mršavljenje, a kada je reč o vežbanju, kofein može povećati upotrebu masti kao goriva, čime će ubrzati njihovo sagorevanje.

Ovo je korisno jer može pomoći da glukoza koja se nalazi u mišićima traje duže, što potencijalno odlaže umaranje i iscrpljenost mišića. Može poboljšati i kontrakcije mišića, i time povećati toleranciju na umor.

Kafa
foto: Stock

Konzumacija kafe povezana je sa sledećim pozitivnim uticajima na zdravlje:

Zaštita jetre: Kafa može smanjiti rizik od oštećenja jetre (ciroze) za čak 84%. Može usporiti napredovanje bolesti, podržati lečenje i smanjiti rizik od prevremene smrti.

Zaštita kože: Konzumacijom kafe sa kofeinom na dnevnom nivou može smanjiti rizik od raka kože za 20% .

Zdravlje creva: Kofein može povećati količinu i aktivnost korisnih crevnih bakterija, koje će podstaći bolje varenje.

Konzumacija kofeina se generalno smatra sigurnom, iako stvara navike.

Ljudima, koji su intolernatni na kofein, se mogu javiti neki neželjeni efekti koji uključuju anksioznost, nemir, drhtanje, nepravilan rad srca i probleme sa spavanjem. Previše kofeina kod nekih osoba takođe može da podstakne glavobolju, migrenu i povišen krvni pritisak.

Kofein nije toliko nezdrav kao što se nekada verovalo. Osobama, koje loše reaguju unos kofeina, upoznate su sa neželjenim efektima ovog sastojka. Međutim, ukoliko vama ne smeta kofein, nećete imati negativne posledice i moćićete da uživate u vašem omiljenom napitku. Stoga svoju dnevnu šoljicu kafe ili čaja sigurno možete smatrati ugodnim načinom promocije dobrog zdravlja.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.