NERVIRATE SE ZBOG CELULITA: Morate da smanjite SLATKIŠE, ali i ove STVARI su VEOMA BITNE!
Treba se boriti i zbog zdravlja i zbog estetike, Foto: Profimedia

obratite pažnju

NERVIRATE SE ZBOG CELULITA: Morate da smanjite SLATKIŠE, ali i ove STVARI su VEOMA BITNE!

Postupci koju deluje na smanjenje celulita

Objavljeno:

Celulit se, baš kao i mi, raduje slatkišima, udobnim foteljama, koktelima. Ali ima stvari koje volimo mi, ali ne i on.

Da li je nakupljanje tečnosti i propadanje vezivnog tkiva uzrok "tapaciranja" kože, ili posledica bujanja masnih ćelija? Ovu "koka-jaje" zagonetku ostavićemo lekarima, a mi ćemo se pozabaviti postupcima koji deluju na smanjenje celulita. Šta treba da radimo – a šta ne – da bismo ovo postigle?

Pospešite cirkulaciju

DA: Puno kretanja i fizičke aktivnosti aktivira mišiće i pojačava cirkulaciju. Masaže ubrzavaju cirkulaciju, a samim tim i dopremanje vitamina C i kiseonika u tkiva. Nanesite svoju anticelulit kremu ili losion za negu tela masažnim pokretima.

NE: Dugotrajno sedenje, pa i stajanje, otežavaju protok krvi, a mikrocikulacija je naročito ugrožena u celulitu podložnim zonama. Nemojte sedeti prekrštenih nogu.

Ne hranite masne ćelije

DA: Trošenje kalorija – eto nas opet u teretani i na biciklu! Sada već znate da se mast iz celulita neće koristiti kao „pogon“ za rad mišića, ali ćete sprečiti nakupljanje nove masti. Retinol u vašoj kremi sprečava skladištenje masti, a samim tim i povećanje masnih jastučića i neravnina na koži, na ovom principu deluju RoC preparati protiv celulita.

NE: Ugljeni hidrati pospešuju lučenje insulina i stvaranje nove masti, pa ih svedite na minimum. Dijeta sa smanjenim unosom kalorija generalno je poželjna, jer će zaustaviti dalje punjenje masnih ćelija.

Izbacite toksine

DA: Masaža – limfna drenaža u salonu ili kod kuće: posle tuširanja nanesite Guam drenažno ulje pokretima koji će pospešiti limfu, a to su potezi sa veoma blagim pritiskom od periferije ka srcu, od stopala ka butinama. Piling će, naročito onaj koji sadrži morsku so, doprineti detoksikaciji. Puno hodajte da biste posepešile limfotok.NE: Hrana – izbacite toksine iz ishrane, konzerviranu hranu, cigarete i alkohol, a dodajte biljne čajeve kao i hranu koja sadrži antioksidanse (voće i povrće jarkih boja!).

Stres je jedan od mogućih uzroka celulita

Umirite hormone

DA: Proverite hormonski status, naročito ako ste celulit dobili naglo. Estrogen doprinosi povećanju masnih ćelija, pa tako i razvoju celulita, što će se sigurno osetiti prilikom ulaska u menopauzu. U trudnoći više prolaktina takođe podstiče gomilanje masti.NE: Stres je jedan od mogućih uzroka celulita, i premda je način delovanja stresa na fiziološke procese, pa i celulit, u fazi istraživanja, a savet „izbegavajte stres“ lakše dati nego sprovesti, pokušajte da sačuvate optimizam!

Žena, Kašnjenje, Razgovor telefonom, Telefon, Stres, Žurba
foto: Profimedia

Ojačajte vezivno tkivo

DA: Antioksidansi štite kolagen i elastin od "napada" slobodnih radikala, a vitamin C je važan i za izgradnju kolagena, pa u ishrani birajte bobičasto voće, spanać, brokoli, ali i posno meso, koje daje amino-kiseline neophodne za izgradnju vezivnog tkiva.

NE: Sunčanje dokazano loše utiče na kolagen i elastin, što će se odraziti smanjenom elastičnošću kože i vidljivijim celulitom. Neka vaša koža bude stalno zaštićena, a dobar izbor su preparati poput Somatoline Cosmetic sa zaštitom od sunca, koji deluju dvojako: smanjuju masne naslage i štite od UV zraka.

Sprečite upale

DA: Omega-3 i ostale nezasićene masne kiseline mogu da ublaže inflamatorne procese (upale), koje su u blagoj formi često prisutne u koži s celulitom i doprinose razgradnji kolagena. Ubacite u dnevni meni losos i ribe bogate uljem.

NE: Pušenje i stres nisu dobri saveznici zdravlja uopšte, pušenje uništava vitamin C, a stres podstiče nivo kortizola, koji izaziva upalu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Magazin.novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.