SAVETI STRUČNJAKA: Evo kako da uspešno izbegnete PREJEDANJE tokom praznika!
Scenario sličan kao i svake godine, Foto: News1/Marina Lopičić

NALET HEDONIZMA

SAVETI STRUČNJAKA: Evo kako da uspešno izbegnete PREJEDANJE tokom praznika!

Doručak je obrok koji reguliše apetit tokom celog dana

Objavljeno:

Sto prepun raznih đakonija da ih ni pogledom ne možete obuhvatiti, oči gladne, a vi, jednostavno, ne znate od čega da krenete s jelom. Naravno, tu je i veliki izbor pića, ne znate šta biste pre, pa probate i vino i pivo i poneki koktel... Scenario je sličan skoro svake godine, kao i muke sa stomakom kojih pokušavamo da se rešimo narednih nekoliko dana. To što se naša tradicionalna trpeza sastoji od zaprženih i začinjenih jela nimalo nam ne pomaže.

Da i ove godine prvih nekoliko dana januara ne biste proveli u krevetu oporavljajući se od sinoćnjeg naleta hedonizma, stručnjaci za Srpski telegraf savetuju kako da ne preterate s hranom i pićem, kao i šta da uradite ako vam se, kojim slučajem, to desi i ove novogodišnje noći.

KVALITETAN DORUČAK

- Pre svega, treba normalno da doručkujete i ručate. Doručak je obrok koji reguliše apetit tokom celog dana. Ručak treba da obiluje proteinima i biljnim vlaknima koji če vas držati dovoljno sitim da ne preterate uveče. Ako pre svečane večere popijete dve-tri čaše vode, povećaće se volumen želuca, pa on neće moći da primi mnogo hrane. Na ovaj način može se, bar privremeno, zaustaviti strast za prejedanjem. Tokom proslave jedite što više svežih salata - kaže doktorka Miljana Aleksić, specijalista opšte medicine i dijabetologije.

Da treba biti umeren kada je u pitanju hrana, slaže se i Tanja Ilić, viši dijetetičar i nutricionista. Ona dodaje da je potrebno praviti razmake između jela, bar na dva sata, i jesti što više salate, svežeg ili barenog povrća i barenog ili grilovanog mesa kao što je piletina, junetina i teletina.

Doktorka Aleksić savetuje i da za trpezom ne sedite previše dugo, već da se zaokupirate drugim poslom ili zabavom, opustite i uživate u društvu dragih ljudi jer to jeste poenta praznika. Takođe je od velikog značaja da jedete polako i smireno umesto brzo i halapljivo, kao i da pravite česte pauze između jela jer ćete tako na vreme shvatiti kada ste siti. Svaki zalogaj dobro i polako sažvaćite, uživajući u njemu. Ako se ovako budete ponašali, mala je mogućnost da dođe do prejedanja i posledica koje ono nosi. Uopšte nemojte jesti ono što vam ne prija ili što ne volite, čak ni reda radi. Vaš stomak će vam biti zahvalan, a i biće više mesta za hranu koja vam se sviđa.

Doručak
foto: Profimedia

ČAJ OD ĐUMBIRA

- Prejedanje dovodi do dehidracije, nadutosti, poremećaja varenja, mučnine, povraćanja i tromosti. Gotovo redovan pratilac prejedanja je i povišena vrednost šećera u krvi kod dijabetičara, bilo da znaju ili ne znaju da imaju otežanu toleranciju šećera, a to pojačava prethodno nabrojane tegobe. Naročito treba da budu oprezni hronični bolesnici - upozorava dr Aleksić.

Tanja Ilić dodaje da preterivanje u hrani ponekad može ozbiljno da ugrozi život bolesnim osobama, a zdravim da i te kako naškodi. Zato je važno da tokom slavlja budemo umereni da ne bismo završili s upalom žučne kese. Žuč lako strada kod masne hrane.

Savetuje se da se narednih sati i dana piju nekalorijske tečnosti: voda, biljni čajevi od kamilice, nane i majčine dušice i limunade bez šećera, u manjim, a čestim porcijama. Čaj od đumbira skoro trenutno otklanja digestivne probleme. Izbegavati kiselu vodu i zaslađena pića, alkohol i kafu. Za manje, a opet češće obroke, uzimati bistre supe od povrća, tostiran hleb i jogurt. Voće će najbolje očistiti limfni sistem, zato ga jedite ujutro, na prazan stomak.

- Svakako izbegavati narednih nekoliko dana začinjenu, prženu, pohovanu i pečenu hranu. Korisno je uzimati probiotik, a ako gasovi rastežu creva, uzimati aktivni ugalj da ih upije, uz napomenu da to treba da bude dva sata pre redovne terapije lekovima. Korisne su i kraće šetnje, koje podstiču rad creva - ističe dr Miljana Aleksić.

Sok, Napitak, Čaj, Đumbir
foto: Profimedia

Kada se prejedete...

* Kašičica sode bikarbone ili jabukovog sirćeta su sigurni protiv mučnine. Razmutite ih u čaši vode i popijte čim osetite da ste pojeli više nego što vaš stomak može da podnese.

* Iscedite lumun u čašu vode i što pre popijte tečnost jer ovo voće podstiče rad probavnog sistema i pomaže bržu razgradnju hrane.

* Ako se prejedete, popijte času crnog vina vina pošto ono poseduje antioksidanse koji sprečavaju negativan uticaj masne hrane.

Beli luk, vino
foto: Profimedia

Badem i vitamini protiv mamurluka

Posle pijane noći, kakve su obično novogodišnje, često sutradan sledi mamurluk, pa dr Aleksić savetuje da pre nego što počnete da pijete, pojedete šaku badema i popijete malo maslinovog ulja. Možete popiti i vitaminsku tabletu B-kompleksa ili kombinaciju vitamina A, E i selena. Ipak, strogo vodite računa da ne mešate alkoholna pića i opredelite se za ona pića koja ste i ranije konzumirali i za koja pouzdano znate da vam ne smetaju. Ukoliko se ujutru ipak javi mamurluk, stari dobar narodni lek je rasol i salata od kiselog kupusa. Prijaju i kisele čorbe od povrća.

Hrana, Maslinovo ulje
foto: Profimedia

- Budući da je alkohol jak diuretik, nakon uzimanja veće količine, dolazi do većeg gubitka vode. Zato treba unositi što više tečnosti. Osim vode, preporučuju se i sveže ceđeni sokovi od pomorandže ili šumeće tablete vitamina C da bismo osvežili organizam. Korisno je konzumirati i kiselo-mlečne proizvode kao i koštunjave plodove - savetuje dr Aleksić.

(Espreso.co.rs/Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.