Pijemo ga SVAKODNEVNO, ALI nećete verovati kakve POSLEDICE može doneti preterano ispijanje ČAJA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

nuspojave

Pijemo ga SVAKODNEVNO, ALI nećete verovati kakve POSLEDICE može doneti preterano ispijanje ČAJA!

Preterano konzumiranje čaja može negativno uticati na vaše zdravlje i to na nekoliko načina

Objavljeno:

Svi znamo da je čaj jedan od najzdravijih napitaka.

Brojna istraživanja su pokazala da on produžava život, pojačava metabolizam, pospešuje gubitak kilograma, poboljšava memoriju…

Ipak, preterivanje nikada nije dobro, pa tako ni u slučaju konzumacije čaja.

Preterano konzumiranje čaja može negativno uticati na vaše zdravlje i to na nekoliko načina.

Umereno ispijanje čaja do 3 šoljice dnevno može da omogući brojne zdravstvene prednosti, ali konzumacija koja prelazi tu dozu povezana je sa nekoliko negativnih nuspojava.

Izloženost toksičnim jedinjenjima

Listovi čaja mogu da sadrže različita toksična jedinjenja, a studije su otkrile nivoe toksina u dosta različitih vrsta čajeva.

Na primer, studija objavljena u časopisu “Journal of Toxicology”, pokazala je da su istraživači, kada su testirali 30 vrsta čajeva otkrili olovo.

Svi pripremljeni čajevi imali su nivo olova u tragovima, ali 73 odsto čajeva kuvanih 3 minuta, kao i 83 odsto kuvanih 15 minuta, imalo je nivoe koji se smatraju nesigurnim za konzumaciju tokom trudnoće i dojenja.

Oštećenja jetre i kostiju

Istraživači sa Food Research International Univerziteta su otkrili da ako dnevno unesete u svoj organizam više od četiri šoljice čaja, mogli biste da premašite referentni unos od 4 miligrama fluora, a konzumacija previše fluora može da ošteti zube, kosti i zglobove.

Problemi sa nesanicom i gorušicom

Čaj sadrži kofein, i to između 20 i 60 miligrama po šoljici, ali ako pijete previše čaja, taj kofein se nagomilava u vašem organizmu.

Previše kofeina povezano je sa poremećajima spavanja, gorušicom, glavoboljom i mučninom. Svaki od ovih negativnih efekata obično se dešava zbog viška kofeina, između 100 i 200 miligrama dnevno.

Čajevi sa ukusom limuna mogu da sadrže veću koncentraciju teških metala

Beli, zeleni i crni čajevi sa dodatom limunskom kiselinom mogu da sadrže više nivoa aluminijuma, kadmijuma i olova, pokazuju rezultati studije objavljene u Journal of Food Composition and Analysis. Čajevi sa ukusom limuna sadrže nivoe ovih metala koji su 10 do 70 puta veći od svih ostalih čajeva.

(Espreso.co.rs/objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.