AKO VAM PREPARATI ZA ČIŠĆENJE KUĆE IZAZIVAJU ALERGIJE PROBAJTE OVE TRIKOVE: Sve će da BLISTA, a SKROZ je PRIRODNO!
Saveti za čišćenje, Foto: Profimedia

zdravlje je najvažnije

AKO VAM PREPARATI ZA ČIŠĆENJE KUĆE IZAZIVAJU ALERGIJE PROBAJTE OVE TRIKOVE: Sve će da BLISTA, a SKROZ je PRIRODNO!

Alergije počinju da budu moderna masovna bolest

Objavljeno: 15:11h

Sve više ljudi pati od problema koje izazivaju alergeni u vazduhu, a dobar deo njih se pogoršava sa dolaskom hladnijeg vremana i većim boravkom u zatvorenom prostoru. Grejna tela u prostru podižu prašinu koja je jedan od glavnih izazivača alergija. Nezavisno od toga da li sami ili neko u vašoj porodici pati od alergija, postoje načini da pravilnim postupkom čišćenja svog doma uklonite alergene i smanjite iritacije.

Redovno nedeljno čišćenje je važan deo plana eliminacije alergena. Međutim čak i sam postupak čišćenja može izazvati alergijsku reakciju jer se prašina podiže. U tom pogledu ako ste sami alergični na prašinu nošenje zaštitne maske je poželjno tokom usisavanja i brisanja prašine.

SAVETI ZA ČIŠĆENJE

KORISTITE USISIVAČ NA VODU

Klasični usisivači sa bilo vrećicama za jednokratnu upotrebu ili sa opcijom pražnjenja, s jedne strane usisavaju prašinu dok je s druge u manjem obimu izbacuju nazad putem vazduha u zadnjem delu. Ovo je poput začaranog kruga u kom pokušavate da vidite vazduh usled kovitlaca prašine. Usisivači na vodu s druge strane filtriraju prašinu zadržavajući je u vodi i s druge strane izbacuju čist vazduh.

UPOTREBLJAVAJTE KRPE OD MIKROFIBER VLAKANA

Mikrofiber vlakna privlače prašinu mnogo bolje od pamučnih krpa za čišćenje. U tom pogledu važno je da sa svih površina u svom stanu brišete redovno površinu sa ovakvim krpama. Takođe ovo važi i za podove koje je bitno na dnevnoj bazi brisati džogerima od mikrofiber vlakana.

KORISTITE MARAMICE ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU

Kako bi maksimalno eliminisali prašinu u svom okruženju i sprečili alergijske reakcije, koristite maramice za jednokratnu upotrebu kako bi površine u svom domu učinili čistim. Ove maramice su specijalno napravljene da sakupljaju prašinu stvarajući statičko lepljenje.

Čišćenje
foto: Profimedia

BIRAJTE PROIZVODE ZA ČIŠĆENJE BEZ MIRISA

Osim što prašina izaziva alergije i veliki broj mirisa koje imaju sredstava za čišćenje može da izazove alergije. U tom pogledu pri pranju površina u svom domu odaberite one bez intenzivnog mirisa. Na poleđini sredstava za čišćenje izbegavajte one na kojima piše – amonijak, formaldehid, natrijum hipohlorat, natrijum lauril sulfat. Umesto njih korostite belo sirće, sodu bikarbonu i limunov sok.

KONTROLIŠITE SOBNU TEMPERATURU I VLAŽNOST

Grinje i spore plesni vole toplotu i vlagu. Održavanje temperature između 20 – 22 stepena i nivoa vlažnosti do 50 % smanjuje njihov rast u zatvorenim prostorijama.

MENJAJTE REDOVNO POSTELJINU U SPAVAĆOJ SOBI

Budući da u proseku 8h provodite u spavaćoj sobi okruženi mekim površinama na kojima se taloži prašina, neophodno je da posteljinu menjate na nedeljnom nivou. Čaršafe, jastučnice i navlake za jorgane potrebno je prati jednom nedeljno, dok je čebad i jorgane preporučljivo prati jednom mesečno.

TEMELJNO ČISTITE KUPATILO

Najopasniji alergeni u kupatilu su plesni i buđ. NJihov rast možete zaistaviti vodonik-peroksidom, izbeljivačem ili komercijalnim sredstvima za čišćenje. Kako bi spečili rast i širenje plesni poželjno je da imate ventilator u kupatilu koji je uključen za vreme tuširanja i rada mašine za sušenje veša.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Magazin.novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.