IMATE IH U FRIŽIDERU, A AKO IH SAMO POMIRIŠETE OTROVAĆETE SE ODMAH: Bacite ove namirnice čim ih vidite
Foto: Profimedia

NIKAKO NEMOJTE!

IMATE IH U FRIŽIDERU, A AKO IH SAMO POMIRIŠETE OTROVAĆETE SE ODMAH: Bacite ove namirnice čim ih vidite

Šta možete upotrebiti nakon što je odstranite

Objavljeno:

Pogoduje joj nepravilno čuvanje hrane. Stručnjaci tvrde da nije svaka plesan otrovna, ali evo na šta treba da obratite pažnju

Za razliku od pokvarene hrane, buđ koja se skuplja na namirnicama ne smrdi, već stoji na površini i samom svojom pojavom nas odbija da jedemo takvu hranu.

Šta bi se dogodilo kad bismo, recimo, pojeli takav hleb? Stručnjaci kažu da odgovor nije jednostavan i da je rizik po zdravlje jednak kao i kad popijemo vodu iz neproverenog izvora. - Nije svaka buđ toksična. Postoje brojne vrste, a samo neke od njih mogu naštetiti zdravlju - objašnjava mikrobiolog Rendi Vorobo sa Univerziteta Kornel.

Nemojte je mirisati

Profesor Kornel tvrdi da upijanje mirisa namirnice na kojoj se stvorila buđ povećava rizik od bolesti disajnih puteva. Hleb s malim količinama bele i plave buđi može se spasti, ali s obzirom na to da se ona lako može proširiti, morate iseći ceo centimetar ispod i oko mesta gde se pojavila, a ostalo možete bez problema pojesti.

Ukoliko hleb ima narandžastu, žutu ili crnu buđ - obavezno ga bacite jer može da izazove bolove u stomaku.

Šta možete upotrebiti nakon što je odstranite

Sir je toliko gust da ispod površine nema dovoljno kiseonika koji bi dopustio da se buđ razvija. Ali da biste ipak bili sigurni, možete iseći i koji centimetar više.

Većina voća je sigurna za jelo nakon što je s njega odstranjena buđ jer kiselost sprečava štetne bakterije da se razviju. Ako je voćka jako buđava, bacite je.

Buđ s džema ili ajvara možete odstraniti kašičicom, a dobro je da odstranite i još koji centimetar ispod nje kako biste bili sigurni da ste izvadili sve što ne valja.

Šta nikako da ne jedete

Mekane sireve

Povrće kad postane sluzavo

Orašaste plodove i semenke

Meso - čim primetite i najmanju promenu na njemu

Bonus video

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.