MNOGI SRBI ZANEMARUJU OVU NAMIRNICU, A JEDINO SADA JOJ JE SEZONA: Služi protiv prehlade i ČELIČI VAŠ IMUNITET! FOTO
Kesten, ilustracija, Foto: Espreso.co.rs

mnogo je zdravo

MNOGI SRBI ZANEMARUJU OVU NAMIRNICU, A JEDINO SADA JOJ JE SEZONA: Služi protiv prehlade i ČELIČI VAŠ IMUNITET! FOTO

Stari narodi koristili su ih za jačanje organizma

Objavljeno: 10:03h

Vreme je kestenova, a mi vam otkrivamo za šta je sve koristan i zdrav.

Domaće kestenje čisti krv i jača imunitet. Teško se vari, ali zato daje puno energije, jer sadrže mnogo ugljenih hidrata, belančevina, šećera, masti i celuloze.

Stari narodi koristili su ih za jačanje organizma. Siromašni su ga koristili da bi se prehranili. Poznato je da je rimski car Cezar naredio da se spale šume kestena na područjima koje je osvajao, samo da bi uništio izvor hrane domaćem stanovništvu.

foto: Espreso.co.rs

Sadrži vrlo vredne minerale i vitamine kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, skoro sve grupe vitamina B. Plodovi se koriste u ishrani na razne načine –kuvani, pečeni, kao pire, sušeni za brašno, u mnogim slatkim i slanim jelima, kao med od kestena…

Kestenov list leči probleme sa disanjem, čisti organizam…

Listovi kestena se koriste kao čaj. Sadrže čak 95 odsto tanina, razne esencijalne smole i vitamin K, koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja, jer sužava krvne sudove. S majčinom dušicom u kombinaciji leči probleme sa disajni sistemom, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima, kod dijareje itd. Med od kestena je takođe izuzetno hranljiv i lekovit. Leči gastritis i probavne smetnje, štiti jetru, doprinosi boljoj cirkulaciji krvi itd.

Divlji kesten nije jestiv, ali se koristi u narodnoj medicini.

Ima u sebi escina (saponin), koji je zaslužan za učvršćivanje zidova kapilara i vena, te smanjuje oticanje limfe i pomaže kod kožnih oboljenja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.