MUSTAFA NADAREVIĆ BOLOVAO OD RAKA PLUĆA: Evo koji su simptomi i kako prepoznati bolest na vreme, SVI IH IGNORIŠU
Foto: Printscreen

pažljivo pročitajte!

MUSTAFA NADAREVIĆ BOLOVAO OD RAKA PLUĆA: Evo koji su simptomi i kako prepoznati bolest na vreme, SVI IH IGNORIŠU

Rak pluća često se naziva tihim ubicom, bolest je vrlo podmukla, a evo koji simptomi je prate.

Objavljeno:

Poznati glumac Mustafa Nadarević preminuo je u 77. godini nakon duge borbe sa teškom bolešću. Ta teška bolest protiv koje se glumac borio je rak pluća, tihi ubica koji godišnje odnese oko 4.500 života u Srbiji. Ova vrsta raka je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u svetu!

Pušenje cigareta i genetske predispozicije su glavni okidači za razvoj ove opasne bolesti, ali opasno je i pasivno pušenje, kao i zagađen vazduh.

U samom početku bolesti javljaju se neki simptomi koje ljudi najčešće ignorišu, a zapravo je veoma bitno reagovati odmah! Jedan od najčešćih simptoma je kašalj koji ne prestaje nakon dve ili tri nedelje, izbacivanje krvi prilikom kašljanja ili kijanja, slab apetit, povišena telesna temperatura...

Nedostatak daha, manjak energije i konstantan umor, neočekivan i brz gubitak kilograma, otežano gutanje ili bol pri gutanju, bolovi u vratu i ramenima, takođe su simptomi zbog kojih bi trebalo otići kod lekara.

foto: Profimedia

Takođe, česte respiratorne infekcije, poput zapaljenja pluća, ponekad mogu da budu jedini znak ove podmukle bolesti.

Ukoliko se bolest ne leči na vreme, a to je najčešće slučaj jer oboleli ingorišu simptome ili se bolest pogrešno leči zbog nespecifičnih simptoma, period preživljavanja je oko šest meseci.

Međutim, lečenje hemoterapijom produžava život do oko godinu dana, a imunoterapija oko 30 meseci.

Najbolji način prevencije od karcinoma pluća su prestanak pušenja ukoliko ste pušač, izbegavanje zadimljenih prostorija, ali i generalno zdrave navike – zdrava ishrana, redovna, umerena fizička aktivnost.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.