GRICKALICA KOJU SRBI CEPAJU KAO LUDI JE ZDRAVIJA OD DRENA: Pojma niste imali šta sve radi vašem organizmu!
Bundeva, ilustracija, Foto: Profimedia

ZDRAVA JE

GRICKALICA KOJU SRBI CEPAJU KAO LUDI JE ZDRAVIJA OD DRENA: Pojma niste imali šta sve radi vašem organizmu!

Zato što su toliko hranljive, dodavanje semenki bundeva tvojoj ishrani, može imati pozitivan uticaj na tvoje zdravlje, na više načina

Objavljeno:

Semenke bundeve mogu biti jedne od najzdravijih grickalica - samo šaka ove namirnice, može ti dati veliku dozu dnevnog unosa vlakana, zajedno sa mnogo vitamina i minerala.

Zato što su toliko hranljive, dodavanje semenki bundeva tvojoj ishrani, može imati pozitivan uticaj na tvoje zdravlje, na više načina.

Ovo je pet dokazanih benefita semenki bundeve:

1. Semenke bundeve su veoma hranljive

Osim što su bogate vlaknima, semenke bundeve sadrže masnoće koje pomažu tvom telu da funkcioniše što je bolje moguće. Nešto manje od 30 grama očišćenih semenki sadrži 163 kalorije, a uz to i:

Proteini: 8.5 grama

Masti: 14 grama, što uključuje i 10 grama zdravih nezasićenih masti

Ugljeni hidrati: 4.2 grama

Vlakna: 1.8 grama

Kalcijum: 14.7 mg

Gvožđe: 2.29 mg

Magnezijum: 156 mg

Kalijum: 223 mg

Cink: 2.17 mg

Semenke su bogate antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala. To su čestoce koje mogu oštetiti tvoje ćelije i dovesti do ozbiljnih oboljenja poput problema sa srcem i kancera.

- Ovi antioksidanti mogu redukovati hronične bolesti - navodi profesorka epidemiologije i endokrinologije sa Medicinskog fakulteta Albert Ajnštajn, Džudit Vajli Roset.

2. Semenke bundeve mogu poboljšati rad srca

Semenke su bogate nezasićenim mastima što pomaže u redukovanju nivoa holesterola, koji može dovesti do srčanih problema ukoliko je mnogo visok.

- Nezasićene masti u semenkama pomažu da se snizi loš holesterol - dodaje Džudit.

Ukoliko želiš da regulišeš krvni pritisak, čime naravno smanjuješ rizik od srčanog napada, trebalo bi da koristiš semenke bundeve. Ulje iz semenki ti pomaže da telo proizvodi azotne okside, jedinjenje koje čini da se krvni sudovi šire i omogućava krvi da lakše teče kroz telo.

Da bi poboljšala zdravlje svog srca, Džudit preporučuje da jedeš šaku semenki, tri puta nedeljno.

Manje istraživanje iz 2019. godine je pokazalo da su žene koje su dnevno uzimale suplemente od ulja semenki bundeve, značajno smanjile krvni pritisak nakon šest nedelja.

3. Semenke bundeve mogu da pomognu u regulisanju šećera

Mnogi nutrijenti u semenkama mogu da drže šećer stabilnim. To je zato što su semenke bogate vlaknima koji usporavaju apsorpciju šećera.

Pored toga, semenke su bogate magnezijumom koji snižava nivo šećera u krvi, naročito kod dijabetičara.

4. Semenke bundeve mogu da poboljšaju kvalitet sperme

Potrebno je još istraživanja kako bi se pokazalo koliko tačno semenke bundeve utiču na čoveka, ali kod nekoliko istraživanja kod životinja, otkriveno je da regulišu broj oštećenih ili abnormalnih ćelija sperme. Pokazalo se da su posebno dobre kod obnavljanja kvaliteta sperme kod životinja koje su primale hemoterapiju ili imale povređene testise.

Semenke bundeve, delimično mogu da poboljšaju kvalitet sperme, zbog njihovog visokog sadržaja cinka. Cink pomaže da se niveliše broj testosterona, koji je važan za stvaranje kvalitetne sperme. Istraživanja pokazuju da ljudi koji imaju nizak nivo cinka, mogu imati manje testosterona i više abnormalija u spermi.

5. Semenke bundeve mogu poboljšati san

Kako bi imala bolji san, možda bi mogla da jedeš šaku semenki pred spavanje. Semenke su bogate L-triptofanom, aminokiselinama koje poboljšavaju san. L-triptofan pomaže tvom telu da proizvodi serotonin i melatonin, koji regulišu tvoje spavanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.