OVO VAŽI ZA SVE ŽENE! 8 znakova da nešto NIJE U REDU sa vašim zdravljem, pogotovo je opasan znak pod brojem 4!
Devojka, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVO VAŽI ZA SVE ŽENE! 8 znakova da nešto NIJE U REDU sa vašim zdravljem, pogotovo je opasan znak pod brojem 4!

Postoji osam neočiglednih znakova koji ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme koje žene ne bi smele zanemariti

Objavljeno:

Telo žene se neprestano menja, što im otežava uočavanje zdravstvenih problema u ranoj fazi. Zapravo, prosečna žena čeka trinaest nedelja da bi se obratila lekaru nakon što je primetila prve simptome ozbiljne bolesti. Međutim, ako obratite pažnju na najmanje promene u vašem telu, moći ćete da održite zdravlje svog tela i sprečite veće probleme.

Postoji osam neočiglednih znakova koji ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme koje žene ne bi smele zanemariti.

1. Stomak vam je naduven

Za neke žene je nadut stomak normalan deo menstruacije. Ali ako tokom ovog perioda niste skloni nadimanju, a ova promena vam se dogodi i traje duže od dve nedelje, tada znajte da nešto u vašem telu nije u redu.

Jedan od razloga za ovaj fenomen je endometrioza, zbog koje vam stomak može u svakom trenutku oteći i vremenom se pogoršati. Ovo je nepredvidiv fenomen, nadimanje može trajati danima ili čak nedeljama ili nestati nakon nekoliko sati. Pored toga, stalno nadimanje može biti znak raka dojke ili jajnika.

2. Imate akne na bradiOtprilike dve nedelje pre menstruacije, progesteron i estrogen se povećavaju u vašem telu. Zbog ove hormonalne promene možda imate akne na bradi koje nakon nekog vremena nestaju.

Međutim, ako stalno imate akne na bradi ili vilici, to može značiti da imate problema sa hormonima i trebalo bi da posetite lekara pre nego što bude prekasno.

3. Osećate bol kada vežbate -Ako često osećate bol u stomaku kada dugo trčite, hodate ili čak stojite, to može značiti da endometrijum - sluznica materice, raste van mesta gde bi trebalo. U ovom slučaju, strane ćelije endometrijuma međusobno povezuju vaše unutrašnje organe, uzrokujući bol i ne možete da vežbate.

foto: Profimedia

4. Osećate bolove u donjem delu leđa i nogama Bol u donjem delu leđa tokom menstruacije kod žena je uobičajen i smatra se normalnim. Međutim, ako imate bolove u donjem delu leđa i ramenima pre, tokom i posle menstruacije, zajedno sa napetošću mišića u ovim delovima tela, verovatno imate endometriozu. Ostali simptomi endometrioze uključuju utrnulost, peckanje i bol u nogama. Ovaj bol se može proširiti sa jedne na obe noge i pogoršati se pre menstruacije.

5. Imate krvne ugruške tokom menstruacije Svaki period žene je drugačiji, može biti svetliji, tamniji, teži itd. Potpuno je u redu ako s vremena na vreme primetite ugrušak ili dva. Međutim, ako vam krv potamni, a stalno imate velike ugruške, to može značiti da imate miom materice. Ovi rastovi na materici nisu kancerogeni, ali mogu prouzrokovati abnormalna krvarenja i probleme sa mokrenjem.

6. Odjednom ne jedete svoju omiljenu hranu Da li se osećate stalno sitim i da li imate problema sa jelom i obrokom? Da li ste potpuno izgubili apetit? Sve ove promene u vašoj uobičajenoj ishrani mogu biti znak raka jajnika, posebno ako su praćeni bolovima u stomaku i ako vam se stolica promenila.

7. Kosa vam opada Gubitak kose je jedan od vidljivih simptoma niskog testosterona - hormona koji vam daje zdravlje kose, produktivnost i održava je. Siguran znak neravnoteže ovog hormona je gubitak kose, koji na kraju dovodi do ćelavosti. Takođe, gubitak kose na telu može biti znak ovog problema, ali ovaj simptom je teže primetiti, posebno ako redovno brijete noge i pazuhe.

8. Uvek vam je ili prevruće ili vam je prehladno Ako vam nikad nije prijatno na sobnoj temperaturi, verovatno imate hormonsku neravnotežu. Jedan od razloga za to može biti količina estrogena u vašem telu - hormona koji reguliše reprodukciju žena. Obično se količina ovog hormona u vašem telu menja tokom vašeg života i menstrualnog ciklusa, ali ponekad može predstavljati problem što ga vaše telo ne proizvodi.

Količina estrogena može uticati na telesnu temperaturu. Po pravilu, nizak estrogen izaziva talase toplote, dok visoki estrogen dovodi do toga da vam je stalno hladno na rukama i nogama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novi Ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.