JUTARNJA EREKCIJA JE ZNAK FATALNE BOLESTI: Ako vam je ujutru 'gore', moguće je da ste u TEŠKOM PAKLU
Foto: Facebook printscreen

AU

JUTARNJA EREKCIJA JE ZNAK FATALNE BOLESTI: Ako vam je ujutru 'gore', moguće je da ste u TEŠKOM PAKLU

Jutarnja erekcija zapravo je noćna erekcija, a tokom noći može se javiti do pet puta i trajati od dvadesetak minuta do pola sata. Evo zašto se javlja i čemu služi!

Objavljeno:

Jutarnja erekcija smatra se fiziološkim fenomenom, a događa se kompletnom muškom polu - čak i muškim bebama u materici i malim dečacima.

Erekcija se javlja usled kompleksnog rada nervnog i endokrinog sistema. Kada smo budni, i seksualno uzbuđeni, poruka nastaje u mozgu i šalje hemijske poruke živcima koji utiču na krvne sudove u penisu, dovodeći krv do njega. Krv tada postaje "zarobljena" u penisu zbog čega se on širi i raste, i to je u suštini erekcija.

Noćne erekcije događaju se tokom REM faze sna, u kojoj sanjamo. Javljaju se kada su aktivirani određeni delovi mozga koji utiču na rad nerava za odmor, akciju, strah i kada su stimulisani hormoni odgovorni za raspoloženje.

Ova pojava moguća je samo tokom REM faze sna i zato se muškarci bude s erekcijom, jer se obično budimo iz REM faze. Moguće je doživeti ponekad erekciju i u NREM fazi, ali to se obično događa starijim muškarcima i razlog za to nije još jasan.

Budući da postoji nekoliko faza sna tokom noći, muškarci mogu imati do pet erekcija "po turi" i one će trajati 20-30 minuta. Ali, to zavisi i od kvaliteta sna, tokom godina će se pojava ovakve erekcije proređivati, ali je muškarci doživljavaju i u starosti.

Jutarnja erekcija povezana je s punom bešikom. Naučnici tvrde da je to signal mozga u snu da je bešika puna, i da bi je trebalo isprazniti, ali postoje i drugi koji smatraju da puna bešika stimuliše nerve koji vode do kičme, što direktno utiče na erekciju.

Drugim rečima, noćna erekcija veoma retko, skoro nikad, nema veze sa željom za seksom. Što ne znači da je bi trebalo iskoristiti ako su oboje partnera raspoloženi!

Muškarce koji ne poznaju dovoljno svoje telo često brine pitanje da li je normalno imati jutarnje erekcije, ili šta ako ih uopšte nema? Pojedine bolesti, kao što su dijabetes, gojaznost i depresija, mogu uticati na jutarnju erekciju. Ako ste zabrinuti, posetite lekara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.