GRAĐANI MASOVNO KUPUJU LAŽNE VITAMINE CINKA I SELENA: Sve vreme uzimate ŠEĆERNU VODICU, OPREZ!
Vitamini, Foto: Profimedia

nikako!

GRAĐANI MASOVNO KUPUJU LAŽNE VITAMINE CINKA I SELENA: Sve vreme uzimate ŠEĆERNU VODICU, OPREZ!

Oslanjanje na suplemente sigurno ne može da nas spase od bolesti...

Objavljeno:

Ipak, dodaci ishrani koji se prodaju gotovo na svakom ćošku zapravo prolaze minimalne kontrole i nikako se ne smeju uzimati na svoju ruku u većim količinama, upozoravaju lekari.

Profesor Momir Mikov, šef katedre za farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, za portal Mondo, objašnjava da vrlo često umesto cinka i selena možemo da pazarimo "šećernu vodicu" i da treba da budemo pažljivi kako ne bismo naneli sebi štetu.

"Originalni proizvodi poput vitamina i minerala prolaze samo minimalne kontrole i provere. To znači da nisu štetni ako se uzimaju u dozama koje su propisane, ali nije dokazano ni da imaju bilo kakav koristan efekat. Proteklih deset godina u Srbiji je bilo slučajeva da suplementi nisu imali aktivnu supstancu, ali se nije dešavalo da sadrže opasne sastojke".

Kada su u pitanju prekomerne količine ili uzimanje na svoju ruku, može čak i da dođe do trovanja, kaže naš sagovornik.

"Kod osoba koje već pate od drugih bolesti, suplementi mogu loše da utiču na delovanje lekova i poremete dejstvo terapije. Često dolazi do poremećaja izlučivanja leka, tako da se u organizmu zadržavaju doze koje su prevelike ili suprotno tome, lek se izbacuje iz organizma pre nego što stigne da deluje. Sve to može da bude posledica unosa pogrešnih suplemenata", upozorava lekar.

Osim toga, nijedan proizvod ne može da bude zamena za zdravu ishranu i to je ono što mnogi u ovom periodu ne shvataju.

"Organizam se ne jača preko noći. Čak i kada cink i selen uzimamo redovno nekoliko meseci u kontinuitetu, to nam neće pomoći ako imamo nezdrave životne navike i loše se hanimo. Najvažnije je da vodimo računa na dnevnom nivou, dok oslanjanje na suplemente sigurno ne može da nas spase od bolesti", kaže Mikov.

Da podsetimo, konvencija Saveta Evrope koje je Srbija potpisala prošle godine trebalo bi da ubrza proceduru otkrivanja kopija lekova i suplemenata na tržištu. Uz to, brojne inicijative farmaceutske struke zalažu se za rigoroznija pravila prodaje suplementa, kojoj bi, kako smatraju, trebalo da posreduje stručno lice, umesto da se kupuju na svoju ruku u neograničenim količinama.

Bonus video:

(Esppreso.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.