NAKON TOPLOG TUŠA MUŠKARAC (34) IZAŠAO NAPOLJE I SRIŠIO SE: Lekari ostali u šoku kada su otkrili šta je u pitanju
Nesvakidašnja alergija, Foto: Profimedia

STRAŠNO

NAKON TOPLOG TUŠA MUŠKARAC (34) IZAŠAO NAPOLJE I SRIŠIO SE: Lekari ostali u šoku kada su otkrili šta je u pitanju

Doživeo je anafilaktički šok, potencijalno smrtonosnu reakciju

Objavljeno:

Jedan 34-godišnji muškarac preselio se sa Mikronezije, tropskog ostrva u Tihom okeanu, u Kolorado. Ne samo što nije bio naviknut na hladno vreme, već je bio i alergičan na njega.

Zbog alergije na hladnoću njemu se ponekad pojavljivao osip kada bi bio izložen hladnom vazduhu, ali niko nije očekivao da stvari mogu da odu tako daleko.

Ova alergija naziva se urtikarijom na hladnoću, a za njega je mogla da bude smrtonosna kada je jednog dana nakon tuširanja toplom vodom izašao iz kade. Samo se srušio, a porodica ga je našla na podu, kako se bori za vazduh, prekriven osipom.

Doživeo je anafilaktički šok, potencijalno smrtonosnu reakciju koja se dešava ljudima alergičnim na ujed pčele, recimo, ali i alergičnima na kikiriki ili bilo šta drugo.

Lekari su mu dali epinefrin i priključili ga na kiseonik, i time su mu spasli život. Kasnije su potvrdili da je reč o urtikariji na hladnoću tako što su mu na delić kože stavili kockicu leda i izazvali alergijsku reakciju, odnosno osip.

Urtikarija na hladnoću je retka – ima je manje od jedan odsto svetske populacije, a javlja se najčešće kod dece i adolescenata, i najčešće prođe posle nekoliko godina.

Kod ljudi alergičnih na hladnoću, hladno vreme, napici ili hladna voda mogu da izazovu reakcije, i to od svraba i osipa, preko digestivnih problema, do anafilaktičkog šoka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.