5.900 KORAKA SMANJUJE RIZIK OD SMRTI: Šta se dešava u našem organizmu kad napravimo 10.000 koraka? NEVERICA!
Trčanje, ilustracija, Foto: Profimedia

morate saznati

5.900 KORAKA SMANJUJE RIZIK OD SMRTI: Šta se dešava u našem organizmu kad napravimo 10.000 koraka? NEVERICA!

10.000 koraka u jednom danu koje bi trebalo da napravimo za svoje zdravlje, decenijama je bio zlatni standard, ali prema novom istraživanju već i 4.400 koraka ima velik uticaj i na psihu i na fizičko zdravlje

Objavljeno:

Svaki android telefon danas meri broj koraka koje napravimo u toku 24 časa. Kao univerzalan cilj postavlja se 10.000 koraka dnevno.

Medicinsko istraživanje na osnovu kog je dobijen ovaj broj ne postoji, mada se rade mnoge studije u kojima naučnici pokušavaju da utvrde kakvi su benefiti od 10.000 pređenih koraka. Inače, ovaj broj koraka odgovara šetnji dugoj oko osam kilometara.

Zašto se, iz ugla lekara, preporučuje 10.000 koraka, u kom ritmu treba da ih napravimo i kako hodanje zaista utiče na naš organizam? Da li je 10.000 koraka zlatni standard ili je za zdravlje dovoljno i manje?

Koliko koraka je dovoljno za dobro zdravlje?

Deset hiljada koraka u jednom danu decenijama je bio zlatni standard, ali već i 4.400 pređenih koraka ima veliki uticaj na opšte stanje organizma, i na psihu i na fizičko zdravlje, kažu najnovija istraživanja. Istraživanje sprovedeno na “Brigham and Women’s Hospital” pratilo je 16.741 ženu sedam dana tokom četiri godine i beležilo koliko koraka naprave u danu. Istraživanje je uključilo žene prosečne dobi 72 godine.

Žene koje su u danu napravile oko 4.400 koraka tokom četiri godine smanjile su rizik od preuranjene smrtnosti za 41 posto.

Žene koje su napravile prosečno 5.900 koraka smanjile su rizik od smrti za 46 posto.

Najniži rizik od smrti imale su žene koje su napravile oko 7.500 koraka u danu. Zaključak istraživanja je da hodanje samo po sebi veoma utiče na naše zdravlje i dugovečnost.

Pravilo u danu treba da napravimo 10.000 koraka pojavilo se uoči Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine. Tada je dr Yoshiro Hatano osmislio pedometar u cilju podsticanja ljudi na više kretanja jer je uvideo da je zapadnjački stil života loš po zdravlje Japanaca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.