IMATE PROBLEM S MODRICAMA? Otkrivamo PRIRODNE MELEME koji će ih UKLONITI za tren OKA! Sve ovo već IMATE u KUĆI!
Naravno, najbitnije je da dobro pratite stanje vaših povreda., Foto: Profimedia

SJAJNO

IMATE PROBLEM S MODRICAMA? Otkrivamo PRIRODNE MELEME koji će ih UKLONITI za tren OKA! Sve ovo već IMATE u KUĆI!

Zato je dobro da znate da postoje načini na koje možete ubrzati proces zarastanja, i učiniti da masnica brže izbledi.

Objavljeno:

Svima nam se dogodilo da smo se udarili, a da je nakon toga trebalo sigurno desetak i više dana, da modrica potpuno nestane.

Što nije problem kada se nalazi na mestu koje možemo da sakrijemo, ali, kada se nalazi na vidnom mestu, pogotovo tokom toplih dana, kada ne nosimo pantalone ili majice dugih rukava, to može biti problem.

Zato je dobro da znate da postoje načini na koje možete ubrzati proces zarastanja, i učiniti da masnica brže izbledi.

foto: Profimedia

Naravno, najbitnije je da dobro pratite stanje vaših povreda. Ukoliko ste se jako udarili ili pali, dobro je da vas pregleda doktor, kako bi se utvrdilo da nešto niste slomili.

Takođe, posetite doktora ukoliko i nakon par dana osećate bol na tom mestu, napipate kvržicu ispod kože ili vam modrice izlaze bez objašnjenja, jer mogu biti simptom ozbiljnih stanja.

Terapija ledom Ukoliko ste u mogućnosti, nanesite led odmah nakon povrede. Kako su istakli stručnjaci za portal Healthline, hlađenje krvnih sudova može smanjiti količinu krvi koja curi u okolno tkivo. Ovo može sprečiti pojavu modrice i smanjiti otok.

Dovoljno je par kockica, pa čak i kesa smrznutog povrća. Obmotajte ih ubrusom, krpom ili peškirom i položite na masnicu desetak minuta. Sačekajte 20 minuta pre ponavljanja postupka.

foto: Profimedia

Toplota Možete primeniti toplotu da pojačate cirkulaciju i povećate protok krvi. Ovo će pomoći da se očisti zarobljena krv, nakon što se modrica već stvorila. Primena toplote takođe može pomoći da se opuste napeti mišići i ublaži bol. Možete koristiti grejnu podlogu ili termofor. Potapanje u vrućoj kupki je još jedna opcija.

Pritisak Obmotajte modricu elastičnim zavojem. Ovo će stisnuti tkiva i sprečiti curenje krvnih sudova. Korišćenje kompresije može smanjiti obim modrice i pomoći u ublažavanju bolova i otoka.

Arnika je homeopatska biljka, za koju se kaže da smanjuje upalu i otok, što je čini idealnom za tretman modrica. Studija iz 2010. godine otkrila je da topla mast od arnike efikasno smanjuje modrice izazvane laserom. Nekoliko puta dnevno možete koristiti mast ili gel od arnike na modrici a može se uzimati i oralno.

Vitamin K je neophodan hranljivi sastojak koji pomaže u zgrušavanju krvi. Krema sa vitaminom K je pokazala da smanjuje ozbiljnost modrica nakon laserskog tretmana u maloj studiji iz 2002. godine. Da biste koristili ovaj tretman, lagano utrljajte kremu sa vitaminom K na modricu najmanje dva puta dnevno.

foto: Profimedia

Aloe vera se pokazala kao pouzdan izvor za smanjenje bolova i upala. Možete je lokalno primeniti na povređeno područje. Obavezno koristite gel sa čistom alojom. Pažljivo pročitajte etiketu da biste proverili da li ima aditiva.

Vitamin C ima antiinflamatorna svojstva i može se koristiti za pospešivanje zarastanja rana. Takođe možete pronaći gelove, kreme ili serume koji sadrže vitamin C. Možete ih lokalno primeniti, ili kao dodatak. Jedite i puno svežeg voća i povrća.

Ananas Bromelain je mešavina enzima koji se nalaze u ananasu. Bromelain može pomoći u smanjenju vidljivosti modrice. Možete jesti ananas ili uzimati dodatke sa bromelainom. Takođe ga možete lokalno naneti kao kremu.

foto: Profimedia

Gavez je biljka koja se često koristi za lečenje kožnih oboljenja i upala. Pokazalo se da krema od gavez pouzdan izvor, i da ima isceliteljsku moć koja se može koristiti za lečenje modrica.

Možete naneti kremu na modricu nekoliko puta dnevno ili napraviti obloge koristeći osušene listove gaveza. Potrebno je da listove stavite u vrelu vodu 10 minuta. Zatim procedite tečnost i umotajte lišće u peškir ili krpu. Nanesite ga na modricu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.