IZBEGAVALI STE DA MAŽETE SVINJSKU MAST NA HLEB, jer su vam rekli da to nije dobro? SLUŠAJTE SAD OVO!
Svinjska mast, Foto: preentscreen/

MIT O HRANI

IZBEGAVALI STE DA MAŽETE SVINJSKU MAST NA HLEB, jer su vam rekli da to nije dobro? SLUŠAJTE SAD OVO!

Nutricionistkinja otkriva koje namernice, iako verujemo suprotno, možemo konzumirati češće

Objavljeno:

Monika Reinagel, svetski je poznata nutricioniskinja koja često daje savete o zdravoj ishrani i razbija mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako verujemo suprotno, možemo konzumirati češće.

Na primer, konzumacija crne kafe pokazala se dobrom kad je reč o povećanju dobrog holesterola u telu i smanjenju upala. Kafa je bogata antioksidansima koji štite srce, a ako ne preterujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana ishrane.

Biftek

Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. File minjon i flam biftetk komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, gvožđa, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija. Svinjska mast

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.

Krompir

Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalijuma, savetuju nutricionisti. Jedite sveže voće, povrće i žitarice, a jedan od najboljih izvora kalijuma je krompir.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.