ISPROBAO SAM 7 STVARI DA SE OSLOBODIM PERUTI: Pomogla mi je tek ona sedma, a nema šanse da neko pogodi šta je to!
Foto: Profimedia

muške muke

ISPROBAO SAM 7 STVARI DA SE OSLOBODIM PERUTI: Pomogla mi je tek ona sedma, a nema šanse da neko pogodi šta je to!

Šta sve čovek mora da isproba da bi se rešio peruti, i kakve to veze ima sa crnim jarcem?

Objavljeno: 12:04h
Vladimir Marković

- Moraš nešto da uradiš u vezi sa tom peruti, - rekao mi je frizer ne znam već koji put.

Crno je moja omiljena boja odeće, ali kad god bih obukao crnu košulju ili crni sako, za kratko vreme bi posiveli. Svrab je po sebi neprijatan, a kada ti neko svakodnevno spomene da "moraš nešto da uradiš", to preraste u ozbiljnu smaračinu.

S druge strane stoji moderna (al)hemijska industrija koja ima rešenja za sve čovekove probleme, samo odreši kesu. Kad kažem "alhemijska", to i mislim - to što danas prodaju upakovano u lepo dizajnirane plastične bočice suštinski nije ništa različito od lekarija koje su pravili srednjovekovni alhemičari: šampon sa smolom sibirskog kedra i vulkanskim pepelom, losion sa cvetom kanarske papaje i solju iz Mrtvog mora, balsam od polena islandske jagorčevine sa belancetom pingvinovog jajeta... I sve to pomaže samo pod jednim uslovom: dok pereš kosu, nikako ne smeš da misliš na crnog jarca. Nije pomoglo? Pa da, mislio si na crnog jarca.

To sa crnim jarcem je stari alhemičarski trik - kad god bi smućkali neki svoj bućkuriš, saopštili bi mušteriji da nipošto ne sme da misli na crnog jarca dok to konzumira. Pa ti onda oteraj crnog jarca iz glave.

Šalu na stranu, perut je u suštini gljivično oboljenje. Zapravo, i zdrava koža se peruta u nekoj jedva primetnoj meri, ali kada počnemo da primećujemo perut, to znači da se nešto poremetilo i da imamo višak gljivica na glavi. Evo šta sam sve isprobao da se toga oslobodim. Pošto ne smem da spominjem imena brendova, navešću ih opisno, tako da ćete ipak moći da shvatiti o čemu je reč.

1. Šampon na koji prvo pomislimo kada se kaže "šampon protiv peruti"

To je obično ono što svako najpre uzme, zbog reklamiranja i lake dostupnosti. Cena se kreće od 350 dinara naviše, zavisno od pakovanja i eventualne akcije. Da li pomaže? Da, ali samo neko vreme. Perut mi se obavezno vraćala nakon nekoliko dana, a nakon izvesnog vremena, druge ili treće bočice, ovaj šampon sasvim je izgubio dejstvo.

2. Nemački šampon protiv peruti

Nemačka medicina je najbolja, reče Bata Stojković u "Maratoncima". Cena: 425 dinara. Učinak: nikakav, bar za mene.

3. Ruski šampon protiv peruti

Nemačka medicina me je izneverila, hajde da se okrenem drevnoj slovenskoj medicini. Ruski šampon sa 17 sibirskih trava i suvim lekovitim pasjim jezikom, na bazi vode od otopljenog leda uz dodatak jagodičastog ploda sibirske crne mahunice i brezinog katrana... Ako to ne pomogne, ništa neće. Prodaje se u beogradskim prodavnicama ruske medicine po pristupačnoj ceni od 320 dinara. Učinak: baš nikakav, bar za mene.

4. Skupi nemački šampon protiv peruti

Dosta sam škrtario, problem se može rešiti samo ako kupim nešto zaista kvalitetno. Ponovo sam se našao u zagrljaju nemačke medicine. Šampon specijalizovan za muškarce - nisam znao da su muška koža i kosa nešto bitno drugačije od ženske, ali u redu, pristajem i na taj reklamni trik. Cena: oko 1500 dinara. Učinak: slab.

Pomalo sam obeshrabren. Supruga je čula od svoje sestre za neko čudotvorno indijsko ulje koje nije skupo a pomaže.

5. Indijsko ulje za kosu

Ajurvedsko ulje na bazi susamove i kokosove masti. Pored toga što uklanja perut, čini još koješta dobro i korisno za kosu i kožu glave. Cena: 400 dinara. Učinak: pomaže i to dosta. Nakon pranja, nanosi se na kosu i treba prespavati sa tim uljem u kosi, zatim ujutru isprati. Ipak, imam ozbiljan problem sa mirisom ovog ulja - kosa mi smrdi kao da sam prosuo vodu iz ustajale vaze sa cvećem, i taj miris se dosta teško uklanja, potraje po dva-tri dana.

6. Uma zemlja

Uma zemlja je vrsta gline kojom je moja baka celog života prala kosu. To je tradicionalno srpsko sredstvo kojim su naše bake i dedovi prali kosu pre pojave industrijskih šampona. Nabavio sam je u šumi u rodnom selu mog oca, u podnožju planine Jastrebac. Cena: besplatno. Jedini je problem u tome što sam bio malo skeptičan pa nisam uzeo mnogo uma zemlje sa sobom. Učinak: pomaže. Ujedno, počne da suši kosu nakon izvesnog vremena, bar kad je moja kosa u pitanju.

7. Losion za kosu sa belim lukom i koprivom

Proizvodi se u Srbiji, ojačava kosu, sprečava opadanje, kao i pojavu svraba i peruti. Kao i brahmi amla ulje, nanosi se nakon pranja i treba prespavati sa ovim losionom u kosi. Dok se nanosi na kosu ima jak miris belog luka, ali ujutru taj miris sasvim nestane, kao i perut. Cena: 830 dinara. Učinak: pomaže.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.