POZA U KOJOJ SPAVATE MNOGO UTIČE NA ZDRAVLJE: Za jednu kažu da je NAJGORA, a za ovu da je NAJBOLJA!
San, Foto: Shutterstock

e, svašta!

POZA U KOJOJ SPAVATE MNOGO UTIČE NA ZDRAVLJE: Za jednu kažu da je NAJGORA, a za ovu da je NAJBOLJA!

Sigurno si se koji put probudila s bolovima u vratu, leđima ili umorna kao da si celu noć bila budna. Jedan od uzroka nekvalitetnog sna je neodgovarajući položaj spavanja

Objavljeno:

Na kvalitetu sna utiču brojni faktori - prehrana, plava svetla mobilnog, zrak, stres i još štošta. No, jesi li znala da i pozicija u kojoj spavaš igra ulogu?

Imaš li problema s kralježnicom, odnosno budiš li se ujutro s bolovima u leđima, trebala bi promieniti pozu u kojoj spavaš. Kralježnica je prirodno zakrivljena u obliku slova S. Važno je podupreti je jastucima na delovima koji su uzdignuti od madraca ili promijeniti položaj spavanja, kako ne bi na nju vršila pritisak.

Želiš bolji san? Fokusiraj se na ove 4 stvari

Spavanje na leđima je zdravo, no jastuk bi trebao biti odgovarajuće debljine. Niti pretanak niti predebeo jer u tim slučajevima dolazi do pritiska u kralježnici, kako u križima tako i u vratnoj kralježnici, što nikako nije dobro. Želiš li i dalje spavati na leđima, ali da tvoja kralježnica ne pati, stavi mali jastućić pod kolena.

Osobama pak koje imaju problema s disanjem, hrču ili pate od apneje, spavanje na leđima je najgori mogući izbor. Najbolje bi bilo u ovom slučaju spavati na boku. Za još kvalitetniji san, odnosno zdraviji položaj tela, među kolena bi trebalo staviti jastučići i na taj način rasteretiti kralježnicu i kukove.

Obrati pozornost na to kakva se budiš. Jesi li odmorna ili umorna i boli li te nešto?

S obzirom na odgovore koje ćeš si dati, prilagodi način spavanja i uživaj u blagodatima koje telu i psihi pruža kvalitetan san.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.