OVU NAMIRNICU SVI IMATE KOD KUĆE, a kad vidite za šta je sve dobra KONZUMIRAĆETE JE SVAKI DAN!
Limunada, Foto: Profimedia

vitamini

OVU NAMIRNICU SVI IMATE KOD KUĆE, a kad vidite za šta je sve dobra KONZUMIRAĆETE JE SVAKI DAN!

Citrusno voće je izvrstan izvor vitamina C, a prema podacima, ¼ šolje soka limuna ga sadrži oko 23.6 mg, trećinu preporučene doze za žene, i četvrtinu za muškarce.

Objavljeno:

Sve je više poznatih osoba, ali i stručnjaka, koji dan ne žele započeti bez vode sa limunom. Evo kako ova jutarnja navika može promeniti život na bolje.

1. NAJBOLJI PRIJATELJ MRŠAVLJENJA

“Polifenoli u limunu mogu smanjiti osećaj gladi. Kada popijete čašu vode, posebno pre jela, ona pomaže da se napuni želudac i vi ćete pojesti manje nego što ste planirali“, savetuje Erin Palinski-Wade, RD, edukator o dijabetesu. Voda s limunom je dobra opcija ako inače pijete sok od pomorandže, jer ćete uneti puno manje kalorija, a velike količine vitamina C.

2. SPREČAVA RAZVOJ BOLESTI

Svi znamo da je vitamin C, koji se može pronaći u voću poput limuna, jako dobar zaštitnik imuniteta, a tako i voda s limunom može sprečiti infekcije. „Određene kiseline u želucu služe kao barijera i štite od patogena koji bi mogli uzrokovati razvoj bolesti“, navodi Roxanne B. Sukol, medicinska drektorka klinike u Clevelandu.

3. POBOLJŠAVA PROBAVU

Još je jedna hvale vredna uloga ove vode pomoć pri varenju hrane. „Određeni flavonoidi iz limuna pomažu kiselini u želucu da obradi hranu i tako pomažu celokupnoj probavi“, dodaje Palinski-Wade, te kaže kako se čini da topla voda ima najbolji utiecaj na probavu. Studija objavljena u magazinu Journal of the American Geriatrics Society pokazala je kako preko 30 posto muškaraca i žena koji se bore s gastritisom ustvari imaju problema s manjkom kiseline u želucu.

4. PRAVA DOZA VITAMINA C

Citrusno voće je izvrstan izvor vitamina C, a prema podacima, ¼ šolje soka limuna ga sadrži oko 23.6 mg, trećinu preporučene doze za žene, i četvrtinu za muškarce.

Ovaj "moćni" vitamin takođe omogućuje stvaranje kolagena koji se nalazi u kostima, ligamentima, krvnim žilama i tetivama. Vitamin C deluje kao antioksidant, što znači da smanjuje štetni uticaj slobodnih radikala na naše ćelije samim time nas štiti od bolesti.

Iako ga obično spominjemo kao najvažniji vitamin koji moramo unositi ako se želimo zaštititi od mnogih bolesti, vitamin C je pravi odgovor za stres! Svojim snažnim antioksidativnim delovanjem štiti organizam te podstiče prirodni imunitet. Takođe je ustanovljeno kako su osobe čija ishrana sadrži veću količinu vitamina C tri puta zaštićenije od razvijanja artritisa u odnosu na osobe koje ne konzumiraju dovoljno ovog vitamina.

5. SPREČAVA DEHIDRATACIJU

Nije ovo direktan uticaj limuna, ali ako pijete vodu s ukusom možda ćete je i piti više. Bilo kakva tečnost je dobra, ali kako se većina ljudi muči s nedovoljnom konzumacijom vode, za njih je limun idealan dodatak jer će ju učiniti privlačnijom. Iako je pravilo da se popije par litara vode, nutricionisti su shvatili da to zavisi od toga koliko kilograma imate, pa će tako 2 litra vode biti dovoljna količina za osobu koja ima 60 kilograma.

6. POMAŽE RADU JETRE

Još jedna dobrobit vode s limunom je ta da će pomoći jetri da bolje filtrira otpade. „konzumacija tčnosti će pomoći celom organizmu da radi kako treba, a jedan važan organ je i jetra, dodaje Palinski-Wade. “Dodajem kako su i studije provedene nad životinjama otkrile kako voda s limunom može zaštiti jetru od toksina i smanjiti u njoj postotak masnoće“. Jetra je prirodan mehanizam za izbacivanje toksina iz tela, pa dok detoksikacijska svojstva ovog napitka nisu dokazana, sigurno je da će jetra bolje raditi.

7. POVEĆAVA NIVO KALIJUMA

Kalijum obično povezujemo s bananama, ali i limun je dobar izvor, a može se primarno pronaći u voću i povrću. Kalij štiti krvne žile od oksidativnog oštećenja i krajeve krvnih žila od zadebljanja, osnovni je element koji utiče na rad metabolizma i prijenos signala među živcima. Pomaže kod kontrakcije mišića, regulacije tečnosti ravnoteže minerala.

Budući da je kalijum važan za regulaciju tečnosti, ne čudi da smanjenjem koncentracije istoga osećate ekstremnu žeđ, a koža se suši. Pripazite na česte odlaske u toalet jer putem mokraće gubimo najviše toga minerala.

8. PODSTIČE RAD CREVA

Uz to što će pomoći crevima i jetri, voda s dodatkom limuna može biti jako dobar način da vas podstakne na odlazak na toalet. „Povećani unos tečnostimože potaknuti pravilan rad crijeva, a ako dodamo toj vodi limuna i zbog toga je popijemo više, neredovita probava prestaje biti problem“, dodaje Palinski-Wade says.

9. SPREČAVA NASTANAK BUBREŽNOG KAMENCA

Bubrežni kamenci nastaju često kao posledica dehidratacije, pa je sasvim sigurno i to dobar razlog zašto dodati limun vodi. Bubrežni kamenci predstavljaju jedan od najčešćih poremećaja urinarnog trakta. Sastoje se od kristala koji se obično talože iz kalcijuma i mokraćne kiseline u urinu te se potom nakupljaju najčešće u središtu bubrega.

Bubrežni kamenci mogu biti praćeni izuzetno jakim bolovima usled pritiska na mokraćni kanal. Češće se pojavljuju kod muškaraca, a najčešće pogađaju ljude u dobi od 20 do 40 godina. Osoba koja jednom oboli od bubrežnog kamenca, ima veću verovatnost ponovnog razvijanja bolesti. Važno je dodati kako kiselost limuna može sprečiti pojavu bubrežnog kamenca.

10. OSVEŽAVA DAH

Ako želite osvježavajući dah, ovaj bi napitak i tu mogao biti od pomoći. Citrusi iz vode s limunom mogu sprečiti razvoj bakterija u usnoj šupljini, što će dovesti do svježeg daha. Ipak je i važno znati da će ta ista kiselina kroz duži vremenski period oštetiti zubnu caklinu. Možete je piti na slamku kako biste sprečili kontakt kiseline sa zubima.

11. MOŽE UBRZATI RAD METABOLIZMA

Voda s limunom je odličan dodatak jutarnjoj rutini jer će ubrzati metabolizam i tako vam pomoći da ostanete aktivni i ne nakupljate kilograme. Voda i aktivnost su se pokazali kao dobri pokretači metabolizma, a vaš je cilj popiti najmanje 8 dcl vode u danu kako bi metabolizam profitirao i pomogao vam da nemate stalnu potrebu za hranom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.