INFARKT NIJE ISTI KOD MUŠKARACA I ŽENA! Vodite računa, i proverite na VREME da li ste i vi rizična GRUPA
Bol u prsima, Foto: Profimedia

Srce

INFARKT NIJE ISTI KOD MUŠKARACA I ŽENA! Vodite računa, i proverite na VREME da li ste i vi rizična GRUPA

Jedite zdravo, puno voća i povrća i celovitih žitarica. Izbegavajte šećer i so.

Objavljeno:

U svetu svakih 80 sekundi jedna žena umre od kardiovaskularnih bolesti, a čak 80 % tih bolesti moguće je sprečiti odlaskom na preventivne preglede. U 2019. godini u Hrvatskoj je umrlo 12.673 žena od kardiovaskularnih bolesti i upravo je to najčešći uzrok smrti žena. Iste godine je čak 3.326 više žena umrlo od kardiovaskularnih bolesti naspram muškaraca (9.347), podaci su to portala zaklada-hks.hr

Iako je rizik od srčanih bolesti fiziološki jednak kod žena i muškaraca, kod muškaraca se srčane bolesti dijagnosticiraju mnogo ranije, nego kod žena. Razlog tome je i predrasuda da je jedan od primarnih razloga rizika od srčanih bolesti muški spol. No rezultati brojnih istraživanja, posebno onih provedenih u SAD-u, govore o tome da žene nisu pošteđene, naprotiv, bolesti srca vodeći su uzrok smrti kod žena. Dijabetes i pušenje su zajednički faktori rizika u oba spola, no žene s tim predispozicijama imaju veći rizik razvoja srčanih oboljenja, nego muškarci s istim predispozicijama.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, 1 od 5 smrti kod žena posljedica je bolesti srca.

ŠTA BI ŽENE TREBALE DA ZNAJU?

„Teško je priznati da mlađe žene 2019. godine puno manje vode brigu o zaštiti zdravlja srca nego što su to činile prije 10 godina. Studija je pokazala kako je tada njih 66 posto bilo svesno rizika, dok je ta brojka danas 44 posto“, pojašnjava dr. Dr. Eugenia Gianos, direktorka odelenja za žensko zdravlje u bolnici Lenox Hill u New Yorku. “Ovaj podatak, uz manjak svesnosti o srčanim obolenjima, može pojasniti porast smrtnih ishoda kod mladih žena“. Obzirom se istraživanje provodilo u Americi, zgodno je spomenuti kako je manjak svjesnosti o rizicima posebno izražen kod žena mlađih od 34 godine, a postotak je posebno visok kod Afroamerikanki i to 60 posto, veruje se zbog socio-ekonomskog statusa.

Kada žena doživi srčani udar, simptomi se mogu razlikovati od onih kod muškaraca. Dok je neugoda u prsima uobičajena, one mogu doživjeti i simptome koje nisu uvijek povezani sa srčanim udarom poput mučnine, kratkoće daha i vrtoglavice.

Ostali simptomi mogu uključivati:

Bol ili neugodu u čeljusti, trbuhu ili desnoj i lijevoj ruci

Hladan znoj

Kratkoća daha bez boli u prsima

Povraćanje

Bol u prsima

MANJAK EDUKACIJE

Osim spomenutih podataka, pojavljuju se i oni kako žene zbog manjka edukacije ne znaju da osobe s dijabetesom nisu svjesne svog rizika iako imaju veće šanse da će se kod njih razviti bolesti srca. Žene s hipertenzijom su 30 posto manje svjesne svog rizika od onih koje nemaju to stanje. Ovi su podaci poražavajući ali jasno daju do znanja da je edukacija potrebna.

UZROCI RAZVOJA BOLESTI SRCA KOD ŽENA

Neki od rizičnih faktora uključuju:

Visok krvni tlak

Povišen kolesterol

Dijabetes

Pušenje cigareta

Sjedilački način života

Pretilost

Povijest bolesti u obitelji

No čak i kod žena koje nemaju rizične faktore postoje mjere koje bi trebale poduzeti ako žele zaštiti zdravlje srca.

Menopauza - koji su najčešći uzroci i simptomi te kako ih ublažiti

Dr. Nieca Goldberg, kardiolog dodaje: “Moramo ženama ukazati na faktore rizika, neke autoimune bolesti će žene dovesti u rizičnu skupinu. Trebamo liječnike svih specijalizacija, ne samo kardiologe, koji će žene edukovati“, dodaje. Na sreću postoje određene smjernice kojih se treba držati kako bi se prevenirale bolesti srca, a one uključuju:

Jedite zdravo, puno voća i povrća i celovitih žitarica. Izbegavajte šećer i so.

Prestanite pušiti

Alkohol konzumirajte umjereno

Kontrolirajte stres

Vežbajte

Proveravajte krvni toki holesterol

“Važno je da ove poruke dođu do svih žena na svetu, potrebno je pronaći savršenu strategiju kako bi broj umrlih od posljedica bolesti srca bio što manji“, zaključila je Goldberg.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.