SA 600 DINARA SMO SE ZAŠTITILI OD KORONE! Naučnici veruju da upravo SUNČEV VITAMIN pomaže u borbi sa virusom!
Namirnice bogate vitaminom D, Foto: Emilija Jovanović

VITAMIN

SA 600 DINARA SMO SE ZAŠTITILI OD KORONE! Naučnici veruju da upravo SUNČEV VITAMIN pomaže u borbi sa virusom!

U tekstu koji sledi možete pročitati koje su to namirnice bogate ovim vitaminom.

Objavljeno:

Poznato je da ovaj vitamin pozitivno utiče na naš organizam, a sada ga naučnici dovode u vezu sa korona virusom. Veruju da je on može da pomogne u borbi sa trenutno najvećim problemom na svetu. Da li znate o kom vitaminu je reč?

Literatura o " Sunčevom vitaminu" trenutno je najprodavanija, a sve više naučnih istraživanja bavi se vitaminom D. Ovo ime vitamin je dobio jer njegov nivo u organizmu raste i opada u zavisnosti od sunčevih zraka.

Biološki aktivan u organizmu postaje tek metaboličkim procesom, kojim se u bubrezima stvara kalcitriol, koji odlazi u krvotok. On reguliše brojne procese: lučenje insulina, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, aktivira imuni sistem.

Namirnice koje štite od korone
Namirnice koje štite od koronefoto: Emilija Jovanović

Uloga vitamina D u borbi sa koronom

Naučnici sa univerziteta u Hohenhajmu povezali su manjak vitamina D sa teškom kliničkom slikom nakon zaraze koronom.

Pored manjka vitamina D uočena su i druga prateća obolenja, koja podstiču veći razvoj korona virusa u organizmu, a samim tim i težu krvnu sliku. Do sada nije utvrđeno da ovaj vitamin ima isceliteljsku moć, već su ove tvrdnje samo dovedene u korelaciju.

Drugi naučnici se ne slažu sa tvrdnjama da nakon uočene zaraze obavezno treba proveriti nivo ovog vitamina. Oni misle da takve akcije ne bi ništa specijalno pomogle, ali da nije na odmet pokušati sa tim. Za sada su studije u toku i u narednom periodu ćemo saznati u kojoj meri ovaj vitamin može da pomogne.

Namirnice bogate vitaminom D

Iako se ovaj vitamin u prirodi dobija preko sunčevih zraka, moguće ga je uneti i pomoću namirnica koje svakodnevno koristimo.

U narednom tekstu pročitajte listu od 10 namirnica u kojima se nalazi najviše vitamina D. Od svih na listi, za samo 600 dinara mi smo uspeli da kupimo tačno 6 namirnica.

1. Šampinjoni

Što su šampinjoni osunčaniji to više vitamina imaju. Samo jedna, do dve pečurke sadrže od 2 do 5 UI vitamina D.

2. Kozji sir

U zavisnosti od vrste sira zavisi i količina vitamina, ali smatra se da jedna kockica sira sadrži 6.22 UI vitamina D. Feta sir sadrži manju količinu od gaude.

3. Ceđena pomorandža

Čaša od 100ml ceđenog soka od pomorandže sadrži 43UI vitamina D. Pored njega, pomorandža je bogata i kalcijumom i dobra je za održavanje kosti i zuba.

Popmorandža je bogata vitaminom D
Popmorandža je bogata vitaminom Dfoto: Emilija Jovanović

4. Punomasni jogurt

U 100ml punomasnog jogurta nalazi se 52 UI vitamina D. Jogurt je poznat po visokom nivou različitih minerala. Posebno je dobar za varenje, ali i ubrzava organizam efikasno.

5. Punomasno mleko

U jednoj čaši punomasnog mleka nalazi se 124.4 UI vitamina D. Danas je retkost pronaći zdravo, neobrano punomasno mleko, pa vam preporučujemo da se dobro potrudite.

6. Žitarice ili ovsena kaša

Činija ovsenih pahuljica sadrži 332 UI vitamina D. Osim vitamina D, cerealije su bogate ugljenim hidratima, proteinima i dijetetskim vlaknima. Utiču povoljno na metabolizam, varenje, izgled kože, kao i smanjenje telesne težine.

6 vrsta namirnica koje sadrže vitamin D
6 vrsta namirnica koje sadrže vitamin Dfoto: Emilija Jovanović

7. Žumance

Celo jaje je hranljivo, ali žumance je najzdraviji deo jajeta, pa jedno žumace sadrži 37 UI vitamina D. Deci bi trebalo da se daje pažljivo, jer može da prouzrokuje jake alergije.

8. Tunjevina ili sardina

Pored nabrojanih najbolje bi bilo da konzumirate losos, ali tunjevina je bogata vitaminom D pa sadrži čak 266UI. Bogata je i omega 3 masnim kiselinama, koje utiču na zaštitu od srčanih obolenja i šloga.

9. Losos

Najbolji izbor kada je u pitanju ovaj vitamin je svakako losos. Njegovo meso se može jesti i bez termičke obrade a dobar je kao saštita od srčanih obolenja.

10. Ulje jetre bakalara

Samo 100g ovog ulja sadrži 10.000 UI vitamina D. Koristi se od davnina i smatra se svetom hranom, jer se daje kako odraslima tako i bebama. Može se pronaći sirovo, ali su česta i rafinisana ulja.

Preporučena dnevna doza vitamina D je:

Odrasli: 600 UI dnevno

Preko 70 godina: 800 UI dnevno

Najviši dnevni unos, za uzrast preko 9 godina: 4000 UI dnevno

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Milica Drinčević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.