TEST KRVI POKAZUJE KO MOŽE OBOLETI OD TEŽEG OBLIKA KOVIDA: Ovo je ključno da se identifikuju najugroženiji!
Ovo je ključno, Foto: EPA / Sem van der Wall

NOVO ISTRAŽIVANJE

TEST KRVI POKAZUJE KO MOŽE OBOLETI OD TEŽEG OBLIKA KOVIDA: Ovo je ključno da se identifikuju najugroženiji!

Iako citokini pomažu imunitetu u odbrani od bolesti, njihova prevelika proizvodnja može da nanese ozbiljna oštećenja

Objavljeno:

Britanski naučnici pronašli su test krvi kojim može da se otkrije koji su pacijenti sa koronom izloženi najvećem riziku od najtežih oblika kovida.

Nova studija pokazala je da bi testiranje na pet citokina, proteina koji se posle infekcije korona virusom oslobađaju u krvotoku, moglo da pomogne u identifikovanju onih koji će se suočiti sa po život opasnom reakcijom imunološke odbrane organizma.

Iako citokini pomažu imunitetu u odbrani od bolesti, njihova prevelika proizvodnja može da nanese ozbiljna oštećenja, stvori potrebu za respiratorom pa čak i da dovede do smrtnog ishoda.

Studija koja je objavljena u magazinu "Respiratori Risrč" mogla bi da pomogne u indentifikaciji onih koji su najviše izloženi pojavi citokinske oluje, a onda i u promeni lečenja kojom bi se izmenio odgovor imunog sistema na korona virus.

Koautor studije dr Tristan Klark sa Univerziteta u Sauthemptonu napomenuo je da je izuzetno važno što se istraživanje bavilo koronom i citikonima jer to može da značajno doprinese efikasnijem lečenju u budućnosti. Napomenuo je to i njegov kolega profesor Tom Vilkinson.

U istraživanju je, inače, analizirana krv 100 pacijenata sa koronom, a studija je trajala od 20. marta do 29. aprila ove godine.

U cilju što boljeg lečenja, ostaje da se istraži koja tačno vrsta citokina se pokreće usled pojačane reakcije imunog sistema. Nakon toga će se znati kojom vrstom blokatora može da se zaustavi njihova prozvodnja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Sajens fokus)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.