OVIH 12 SIMPTOMA SVI IGNORIŠU JER MISLE DA SU BEZOPASNI: Ustvari mogu biti KOBNI! 1 POGOTOVO
Nemojte ignorisati simptome, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

OVIH 12 SIMPTOMA SVI IGNORIŠU JER MISLE DA SU BEZOPASNI: Ustvari mogu biti KOBNI! 1 POGOTOVO

Moramo naučiti kako prepoznati i povezati svaki simptom

Objavljeno:

Kako je rak drugi najčešći uzročnik smrtnosti u svetu, šokantno je kako i danas puno ljudi živi bez dijagnoze i lečenja do zadnje faze bolesti, a sve iz razloga što se simptomi ignorišu jer se zamene za nešto bezopasno.

Upravo je to razlog zašto moramo naučiti kako prepoznati i povezati svaki simptom kako bi se na vreme obratili lekaru.

1. Visoka temperatura

Leukemija se obično u početnoj fazi javlja kroz visoku temperaturu, a ona može biti i signal ranog stadijuma raka bubrega ili creva.

2. Gubitak kilograma

Američko društvo za karcinom izveštava da neobjašnjivi gubitak kilograma (od 10 do više kilograma) može biti prvi znak raka. Ovo može biti znak upozorenja kod osoba s karcinomom gušterače, želuca, pluća ili jednjaka.

3. Promene u probavi

U studiji koju je vodila Katriina Whitaker 18 posto osoba je doživelo promene u probavi. Iako su spomenute promene često posledica loše ishrane ili lekova, ako se stalno ponavljaju mogu biti i simptom raka creva.

4. Umor

Sasvim je prirodno ponekad osećati umor, posebno nakon naporne nedelje ili vikenda, što će se rešiti jednim kvalitetnim odmorom. No, ako umor ne prolazi niti nakon odmora, može biti prvi alarm raka krvi ili creva.

foto: Profimedia

5. Bol

Bol je jedan opštii simptom koji se najčešće ignoriše kao simptom raka. Rak kosti i testisa se može očitati i kroz osećaj boli, a česte glavobolje mogu upućivati na rak mozga. Bol u leđima može biti simptom raka jajnika ili creva.

6. Promene na koži

Promene na koži mogu biti posledica ishrane, sunca... Ali iako često bezazlene, one koje menjaju izgled poput madeža ili ranica zahtevaju razgovor s lekarom.

7. Grlobolja

Ako bol nije povezana sa prehladom ili gripom već je uporna i jaka, ona može upućivati na puno ozbiljnije stanje, poput raka grla ili grkljana.

foto: Profimedia

8. Otežano disanje

Ovo se stanje kao simptom raka može javiti ako se rak nalazi oko disajnih puteva i pluća. Može se javiti i kod raka dojki, jajnika ili jetre.

Visoki krvni pritisak kod žena direktno je povezan i s nastankom raka dojke?

9. Čudno krvarenje

Iako često nije simptom raka, možete ga staviti na listu stvari o kojima treba dobro razmisliti. Iskašljavanje krvi može indicirati rak pluća, krv u urinu mogu biti simptomi raka mehura, bubrega i creva.

10. Poteškoće s gutanjem

Čest je simptom upale grla, ali javlja se i kod pacijentata koji imaju rak usne šupljine ili grla.

11. Gastritis

Ta jaka kiselina se može javiti iz mnogo razloga, ali ako ne prolazi i postaje sve gore bez obzira na lekove možda je najpametnije konzultirati se s lečnikom jer to stanje može biti simptom raka jajnika ili grla.

12. Depresija i bol u trbuhu

Iako se retko javljaju kao simptom raka, kombinacija ova dva simptoma se može pronaći kod pacijenata sa rakom gušterače.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Ordinacija.vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.