5 ZNAKOVA DA NEŠTO NIJE UREDU SA JETROM! Ako primetite neki od njih odmah zakažite posetu lekaru
Bolesti jetre, Foto: Profimedia

jetra

5 ZNAKOVA DA NEŠTO NIJE UREDU SA JETROM! Ako primetite neki od njih odmah zakažite posetu lekaru

Stalni umor gotovo je uvek znak da nešto nije u redu, a moguće je da je to posledica bolesti jetre.

Objavljeno: 08:38h

Ako su vam neki od ovih znakova (ili čak svi) poznati, možda biste trebali da odete kod lekara.

1. Žute oči

To je znak da jetra ne radi dobro i verojatno jedan od najkarakterističnijih simptoma bolesti jetre. Bilirubin je žučni pigment u krvi žute boje, koji jetra inače razgrađuje kako bi se mogao izlučiti iz tela, ali ako jetra ne radi dobro, bilirubin može da se skuplja u krvi, što se očitava žutom bojom beonjače.

2. Nadutost

Ako se stomak naduven i ostane takav, to može biti veći problem od uobičajenog nadimanja zbog otežane probave. Povišen pritisak unutar krvnih žila oko jetre može dovesti do nakupljanja tečnosti u abdomenu. Bilo bi dobro da odete doktoru, koji će utvrditi je li nadutost posledica hrane, gasova ili tečnosti u abdomenu.

3. Svrab

Bolest jetre može uzrokovati i svrab po celom telu. Još se ne zna tačno je li to povezano sa žučnom solju, odnosno žučnom kiselinom. Žuč je odgovoran za varenje a proizvodi ga jetra, ali kod osoba sa primarnom žučnom cirozom (autoimuna bolest jetre koja dovodi do nefunkcioniranja žučnih puteva) žuč se može nakupiti u telu i izazvati simptome poput svraba.

4. Umor

Stalni umor gotovo je uvek znak da nešto nije u redu, a moguće je da je to posledica bolesti jetre.

5. Izgubljenost

Ako vam se čini da ste odjednom počeli da gubite stvari ili se osećate izgubljeno i zbunjeno, nemojte to pripisivati umoru ili stresu. Jetrena encefalopatija stanje je koje nastaje kad jetra ne može pravilno da uklanja toksine iz tela, a obično se javlja kod osoba sa hroničnim bolestima jetre, cirozom i hepatitisom. Primetite li te simptome, odmah iidite kod lekara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Gloria.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.