ŠTA JE BOLJE DA PIJEMO UJUTRU, KAFU ILI ČAJ? Stručnjaci sada imaju KONAČAN ODGOVOR na ovo pitanje!
Nutricionisti imaju odgovor, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNjU

ŠTA JE BOLJE DA PIJEMO UJUTRU, KAFU ILI ČAJ? Stručnjaci sada imaju KONAČAN ODGOVOR na ovo pitanje!

Iako pobornici keto dijete praktikuju ovu naviku, dijetetičarka dr. Rush je rekla da to definitivno nije zdravo

Objavljeno: 07:41h

Jutarnja rutina i male navike koje imamo puno su bitnije za ostatak dana nego što mnogi misle. Često čujemo kako bi bilo dobro ustati malo ranije, pa izdvojiti vreme za sebe i uživati u zdravom i hranljivom doručku, ali i popiti neki napitak koji će nas pokrenuti.

Najčešće ljudi posegnu za kafom, ali i za mnogim 'in' napicima poput vode s limunom, a evo što o tome misle stručnjaci.

Ono što bi svakako trebalo napraviti je popiti čašu vode, čak i ako niste žedni ili ako niste fan ispijanja jutarnjeg napitka. To je ono što je vašem telu najpotrebnije da se rehidrira nakon noćnog sna, tvrdi nutricionistica Vicki Shanta Retelny. Kada su u pitanju ne toliko zdravi napici, mnogi stručnjaci složili su se oko jedne stvari - nemojte pratiti trendove! Jedan od tih koje ne preporučuju je dodavanje maslaca ili kokosovog ulja u kafu.

Iako pobornici keto dijete praktikuju ovu naviku, dijetetičarka dr. Rush je rekla da to definitivno nije zdravo. "Uz to, niti jedno istraživanje nije dokazalo niti da je to način na koji ćete lakše izgubiti kilograme." Nutricionistkinja Karen Ansel rekla je za HuffPost da nikako ne preporučuje da dan započnete sa slatkim, visoko prerađenim pićem poput soka. Možda ćete dobiti nalet energije, ali to će kratko trajati - vrlo brzo osećaćete se umorno.

foto: Profimedia

Još jedna stvar s kojom se ne slažu je da se ujutro piju energetska pića. "Mnoga energetska pića sadrže puno kofeina u sebi, pa ako popijete jedno ujutro, morate biti izuzetno oprezni oko unosa kofeina tokom ostatka dana", rekla je nutricionistkinja Amy Gorin. Voda s limunom u zadnje vreme jako je popularna. Obično se pije topla, na prazan želudac, ali stručnjaci kažu da nema nikakva 'magična' svojstva niti delovanje. Ako se neko ne može naterati piti običnu vodu može dodati malo limuna. Ono s čim nikako ne možete pogrešiti je čaj. Nutricionista Toby Smithson još od detinjstva svakodnevno pije čaj jer boluje od dijabetesa, a mnoga istraživanja su pokazala da ga lečiti ili barem ublažiti može pijenje čaja. "Čini se da polifenoli u čaju uteču na aktivnost inzulina, a ostale prednosti uključuju poboljšanu osetljivost na inzulin, održavanje zdravog krvnog pritiska, smanjenje rizika od srčanih bolesti i smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2", rekao je. Najbolji izbor je zeleni čaj jer ima puno antioksidansa. Omiljeni napitak mnogima je ipak kafa, a kako tvrde nutricionisti, dobar je odabir.

"Ako želite nešto što pomaže kod jutarnjeg odlaska na zahod, ova rutina čini čuda za mene: prvo popijem čašu vode, a zatim šoljicu kafe", kaže Frankeny. Ono na što trebate paziti je količina kofeina koju unosite tokom dana. Slobodno posegnite za kafom kada vas čeka puno obaveza tokom dana, a veče pre ste dugo ostali budni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.