REVOLUCIONARNE TVRDNJE češkog infektologa: Ako je neko ZARAŽEN KORONA VIRUSOM ne znači da je bolestan
Revolucionarne tvrdnje, Foto: Profimedia

DOBRO STE PROČITALI

REVOLUCIONARNE TVRDNJE češkog infektologa: Ako je neko ZARAŽEN KORONA VIRUSOM ne znači da je bolestan

Beneš se osvrnuo i na činjenicu da broj zaraženih kako u Češkoj, tako i u drugim delovima Evrope raste

Objavljeno:

Pandemija korona virusa podelila je svetske naučnikie - i dok su neki uvereni da je samo vakcina lek za korona virus, drugi su uvereni da je sasvim moguće normalno živeti sa ovim virusom. Jedan od onih koji zagovora drugu teoriju jeste i poznati češki infektolog Jiri Beneš koji je nedavno u velikom intervjuu za tamošnji magazin "Reflex" istakao da je uveren da će korona virus vremenom oslabiti.

Beneš je izneo i jednu revolucionarno tvrdnju - da prisutnost virusa u organizmu ne znači nužno da je neko i bolestan, i da ne znači da će svi zaraženi razviti različite simptome koji se s vremena na vremne pojavljuju.

"Ako mu ne damo prostora da ispuni svoj potencijal, neće nam stvarati više problema od ostalih respiratornih infekcija", istakao je Beneš, inače načelnik infektologije praške bolnice "Na Bulovci", a prenosi portal "Buka".

On je dodao da se Kovid-19 do sada nije mnogo promenio niti je oslabio, ali da svakako postoji šansa da se to desi u budućnosti.

"Postoje informacije da su u Singapuru pronašli drugu varijantu virusa, koja bi trebala biti manje agresivna i manje prenosiva. To je naravno moguće. To je RNA virus, pa se generalno može lakše menjati od DNA virusa", rekao je.

Beneš se osvrnuo i na činjenicu da broj zaraženih kako u Češkoj, tako i u drugim delovima Evrope raste, a on je ponovio dobro poznatu tezu da više testiranja znači i više zaraženih. Ipak, akcentovao je da kada je nekome detektovano prisustvo virusa u organizmu, to ne znači automatski da se radi o bolesti.

“U vreme testiranja virus je možda neaktivan, bezopasan ili ste se možda tek susreli s njim i nije došlo do razvoja bolesti. Radi se dakle o infekciji bez simptoma. Zato tvrdim da broj pozitivnih testova u populaciji koja je normalno zdrava ne znači ništa loše. Kad bi se druge virusne infekcije, poput gripa, testirale na ovaj način, bilo bi ne stotinu pozitivnih, nego na hiljade ljudi dnevno", smatra češki infektolog uz opasku da je to sasvim normalno stanje.

Čak i nakon što ga je novinar upozorio na nemačke studije koje pokazuju da je čak i u blažim slučajevima zaraze korona virusom zabeleženo oštećenje srca, Beneš je ostao nepokolebljiv i tvrdi da je oko takvih analiza skeptičan.

"Ako bi virus redovno uzrokovao komplikacije koje opisujete, to bi se moralo pokazati na početku epidemije. Velika većina infekcija korona virusom javlja se na nivou sluznice respiratornog trakta. Kao i mnogi drugi respiratorni virusi, oni imaju vrlo jednostavnu strategiju. Virus treba da zarazi neke osetljive ćelije, razmnoži se u njima, a zatim ponovo napusti zaraženog domaćina i zarazi druge. Virusi koji se tako ponašaju nisu opremljeni za ulazak u krvotok. To za njih nije korisno, jer nakon prodiranja u krv ostaju zarobljeni u ljudskom telu i više ne mogu da se šire. Dakle, ne samo za ljude, već i za korona viruse, prodor u krv, duboka tkiva ili posteljicu nesrećna je slučajnost, ali to im definitivno nije programski cilj", zaključio je infektolog Beneš.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Zena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.