OVAJ PRAH VEĆ 1.000 GODINA POMAŽE ŽENAMA: Spas je za probleme sa hormonima,  POVEĆAVA I PLODNOST
Maka biljka, Foto: Printskrin

ČINI ČUDA

OVAJ PRAH VEĆ 1.000 GODINA POMAŽE ŽENAMA: Spas je za probleme sa hormonima, POVEĆAVA I PLODNOST

Maka (Lepidium meyenii) peruanska je krtolasta biljka iz porodice kupusa koja raste na nadmorskim visinama višim od 2400 metara

Objavljeno:

Izgleda poput korena celera, dok joj ukus podseća na pečeni zob. Razlikujemo primere sa tri vrste korena: žutim, crvenim i crnim. Svaka vrsta korena obiluje vrednim nutrijentima.

Na našem tržištu uglavnom dolazi u obliku praha te se smatra supernamirnicom, odnosno vrlo korisnim suplementom koji ima povoljan uticaj na žensko zdravlje. Bogata je vitaminima B,C i E, ima dosta kalcijuma, cinka, gvožđa, magnezijumja i fosfora. Prepuna je lekovitih stvari, a na području Južne Amerike upotrebljava se već više od hiljadu godina. Štaviše, neki arheološki podaci govore da se uzgajala na prostoru oko jezera Chinchayqucha još 1700. godine pre Hrista.

Maka pripada grupi adaptogenih biljaka koje povećaju otpornost organizma na stres, ali i različitih spoljnih faktora. Uz to uravnotežuje hormone, ublažava simptome menopauze, povećava gustinu kostiju, pomaže kod izgradnje mišića, ali i ublažava depresiju.

Pojačava seksualnu želju kod muškaraca i pokretljivost sperme, zbog čega je neki nazivaju i prirodnom viagrom koja povećava šansu za začeće.

Povrh svega daje dodatnu energiju, zbog čega će se nekima nakon konzumacije činiti kao da su se spojili na punjač. Legenda kaže da su Inke davale svojih ratnicama maka prah kako bi povećali njihovu izdržljivost i snagu.

Maka prah uglavnom se uzima sa jogurtima, smutjima i sličnim tekućim obrocima. Može se dodati i slatkišima poput chia pudinga ili čokoladnog musa. Iako se može sljubiti s bilo kojom namirnicom, ima najbolji ukus kada se meša sa citrusnim voćem i kakaom.

Nisu zabeležene nikakve nuspojave kod pravilne konzumacije maka praha (otprilike jedna čajna kašika dnevno). Ali ako želite da iskušate blagodati praha te krtolaste biljke, konsultujte se s nutricionistom i/ili doktorom pre toga.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Magazin.novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.