PRVI SIMPTOMI RAKA GUŠTERAČE, NE IGNORIŠITE NI SLUČAJNO: Čim se OVO pojavi, TRK KOD DOKTORA!
Rak pankreasa, Foto: Profimedia

AKO VAM SE TO DESI pravac klinika

PRVI SIMPTOMI RAKA GUŠTERAČE, NE IGNORIŠITE NI SLUČAJNO: Čim se OVO pojavi, TRK KOD DOKTORA!

Rak gušterače ima najveću stopu smrtnosti od svih oblika karcinoma zato što ga je vrlo teško otkriti u ranoj fazi kada su šanse za izlječenje veće i optimističnije. No, ovi simptomi bi nam mogli ukazati da nešto nije u redu.

Objavljeno:

Kako starimo tako postajemo bolešljiviji i mudriji. Već unapred možemo da pretpostavimo kada će nas zaboleti glava, kada smo dobili temperaturu, a kada "pokupili" neki virus. Žene su još vešte otkrivanju gljivične infekcije intimne zone, dolasku promene vremena i menstruacije, a muškarci, primera radi, upali uha. No, o gušterači retko ko od nas razmišlja.

Jedan je to od organa za koji znamo da ga imamo, ali se njime ne opterećujemo. Verovatno vam je poznata i njegova funkcija koja uključuje probavljanje hrane i kontrolu nivoa šećera u krvi. No, uprkos tome, da je neko ne spomene s vremena na vreme, sami se gušterače ne bismo setili godinama. Osim kada nastanu problemi.

Odražava se na ceo organizam

Sve dok ona obavlja svoj posao, sve je u redu. No, u trenutku kada počne "da otkazuje poslušnost", to se može odraziti na celi organizam.

Iako je rak gušterače najčešći kod osoba starijih od šezdeset godina, nije isključeno da se pojavi i kod mlađih. Baš naprotiv, ova granica proteklih godina je počela da se spušta, pa smo svedoci slučajeva kada su od ovog raka obolele i osobe u dvadesetima.

A najgori deo u celoj priči oko raka gušterače je taj da upravo taj rak ima najveću stopu smrtnosti od svih oblika karcinoma. Razlog za to je što ga je vrlo teško otkriti u ranoj fazi kada su šanse za izlečenje veće i optimističnije.

Zašto je teško otkriti?

Pankreas se nalazi duboko u telu, iza stomaka, udaljen je samo petnaest centimetara, pa je promene na njemu teško videti ili osetiti. Takođe, ljudi imaju tendenciju da ignorišu simptome dok se rak pankreasa ne proširi na okolne organe. Iz tog razloga, vrlo je važno da slušate svoje telo i reagujete kada primetimo da naše telo više ne radi kao nekada.

Ovih 8 simptoma su razlog za posetu lekaru.

Bol u stomaku
Bol u stomaku foto: Profimedia

Koža i oči su žućkaste boje

Kada koža i belina oči požute, to nije dobro. Ni u kom slučaju. Naravno, ovi simptomi mogu ukazivati na druge bolesti. Pored karcinoma pankresa, ovo su problemi povezani sa alkoholom i zatajenjem jetre. Razlog „žutice“ je taj što se rak pankreasa obično počinje razvijati na „glavi“, koja se nalazi u blizini žučnih kanala. Tumor vrši pritisak na žučni kanal, pa zbog toga ne uspeva da prenese žuč iz jetre i žučne kese preko pankreasa u tanko crevo. Takođe, žuč u ovom slučaju ne može ukloniti bilirubin, normalan otpadni proizvod crvenih krvnih zrnaca, pa zbog povišenog bilirubina nastaju žutica i žuta sklera.

Sve vas svrbi

Rublje perete istim sredstvima kao i ranije, a ne nosite odeću koja vam je upravo kupila bez da je potreban operete, niste bili alergični na hranu, grinje, pelud, dlake kućnih ljubimaca ..., ne patite od dermatitisa ili psorijaze ... nema sveg vašeg odjednom svrbi koža !? Prekomjerni svrab po cijelom tijelu rani je znak koji tijelo šalje u slučaju žutice i raka gušterače. Kako se bilirubin nakuplja u krvi, pa i u koži, uzrokuje svrab i pre nego što koža postane žuta. Javite se liječniku!

Mokraća vam je tamnije, smeđe boje

Ovaj simptom je takođe povezan sa žućima. Iako tamnija mokraća može biti znak dehidracije, takođe može biti jedan od prvih znakova žutica. Naime, kako tumorsko gušterače uzrokuje manje izlučivanje žuči i povećava nivo bilirubina u krvi, urin postaje smeđe boje. Ispravite test, povećajte količinu vode i vodite brigu da pijete dovoljno tekućine. Ako ni tada mokraća ne postane normalna boja, posjetite liječnika.

Izgledate kao da ste trudni

Nadimanje nakon obilnog obroka, ili, kod žene, u predmenstrualnoj fazi, potpuno je normalna pojava. Međutim, ako se takvo stanje pojavilo odjednom i traje već danima - to je razlog reakcije. Naime, nije normalno da izgleda kao da ste u četvrtom mesecu trudnoće, osim ako nisu razlog pretilost ili, doista, trudnoća. Do toga dolazi zato što rak gušterače raste i gura okolne organe koji onda rastežu trbuh. Iako su i muškarci i žene skloni ignorisanju ovog simptoma, ovu pojavu ne treba prećuteti lekaru. Treba znati i kako je nadimanje jednog od ranih simptoma raka jajnika. Ako dođu odjednom i ponavljaju se bez posebnih razloga, bol u trbuhu i bol u donjem dijelu leđa razlog su za posjet liječniku.

Često vas bez razloga boli trbuh

Kada nekog od nas nije bolje trbuh? I ništa strašno se nije dogodilo, zar ne? Osim što smo možda češće posećivali toalet ... Ne, bol u trbuhu takođe se nalazi na listi ranih simptoma ovog zloćudnog karcinoma. Zbog svog specifičnog položaja, rak na gušterači može dozvoliti bol u trbuhu bez nekog posebnog razloga. Primetite da vam se često događa, svakako je razlog da posjetite liječnika.

Nemate apetit, a niste jeli

Ako ste primetili da slabo jedete, a niste siti ili pak, da vas odjednom ne privlače vaša omiljena hrana, već vam se na isti spomen jela javlja mučnina - posjetite liječnika. Nedostatak apetita može biti simptom mnogih bolesti, pa i onih zloćudnih treba odmah reagovati. Kod raka gušterače nedostatak apetita javlja se zato što tumor počinje pritiskati želudac, koji iz tog razloga ima osećaj „punine“, iako je prazan.

Neočekivano gubite na težini

Niste na dijeti, ne trenirajte ništa više ili jače nego inače, a nije baš i da pazite šta jedete !? Uprkos tome, počnete da gubite težinu i to onako - baš, baš. Rak gušterače koji uzrokuje gubitak apetita može dovesti do naglog i velikog gubitka težine. Tačnije, više od 5 posto ukupnih telesnih težina u roku od šest meseci. Ako je tako, posetite lekara.

Boli vas u donjem dijelu leđa

Kao što se vidi od naprijed (nadimanjem u trbuhu), tako se i rak gušterače može „videti“ i od iza tako što vas odjednom, bez posebnog razloga, bole krsta, odnosno donji deo leđa. Naime, kako raste, već smo rekli, rak gušterače počinje da gura okolne organe. Pritiska kičmu i leđne mišiće, uzrokujući konstantni tup bol. Ovaj simptom je posebno sklon za žene, koje kičma i inače boli pre i za vreme menstruacije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Živim.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.