LEPOTA OČIJU NIJE SAMO U BOJI! Obratite pažnju i na ovo!
Foto: Filip Plavčić

sačuvajte vid i karakteristični pogled

LEPOTA OČIJU NIJE SAMO U BOJI! Obratite pažnju i na ovo!

Kaže se da su oči ogledalo duše, one će lako odati da li smo srećni, tužni, razočarani...

Objavljeno: 15:31h

Lepe oči i zavodljiv pogled jesu važni, ali ipak, potrebno je na vreme obratiti pažnju na zdravlje očiju i pravilno negovati ovaj osetljiv deo lica. Koji sve mogu biti estetski, ali i zdravstveni problemi kada govorimo o očima, o tome sada pričamo.

Kaže se da su oči ogledalo duše, one će lako odati da li smo srećni, tužni, razočarani... Ipak, od toga da li su plave, zelene ili crne, postoji mnogo mnogo važnijih segmenata o kojima treba voditi računa kada su oči u pitanju. Od sitnih bora koje dolaze sa godinama, spuštenih kapaka, do podočnjaka, ali i ozbiljnih problema sa vidom. Kako im stati na put i rešiti ih se? Evo ovako.

Bore oko očiju

Ma koliko god da se činile simpatične, pa ih čak nazivaju i bore smejalice, bore oko očiju svakako su jedan od prvih znakova starenja. Zbog mimike i pokreta lica u ovoj regiji lica, ali i zato što je koža ovde veoma tanka, brzo će postati veoma izražene, duboke i biće ih teško ukloniti. A to niko ne želi.

Zato je važno što pre krenuti sa adekvatnom negom. Postoji mnogo toga što se može učiniti kada je potrebno sprečiti nastanak i dalje produbljivanje bora oko očiju. Efikasna antirid krema jedno je od najboljih rešenja. Najpre su to proizvodi sa hijaluronskom kiselinom, retinolom, koenzimom Q10, vitaminom C. Vežbice koje zatežu lice, prirodne maske sa kokosovim uljem ili medom, ali i određeni anti-age tretmani mogu takođe biti od pomoći.

foto: Shutterstock

Dovoljno spavanja i odmaranja, manje stresa, zdrava ishrana i manje cigareta, svakako će biti siguran put za kožu bez bora oko očiju.

Podočnjaci i kako ih se rešiti?

Iako su često posledica umora, neprospavane noći i predstavljaju veliki estetski problem, podočnjaci mogu značiti i mnogo više. Deo lica ispod očiju ne sadrži sloj masnog tkiva koji postoji na obrazima, recimo. Ovde se nalazi veliki broj limfnih žlezda i malih krvnih sudova. Koža oko očiju veoma je tanka i gotovo providna, pa se isti ti krvni sudovi mogu nazirati ispod nje. U zavisnosti od tipa kože, mogu biti različitih boja.

Podočnjaci ljubičaste boje su najčešći, a uglavnom su nasledni i nastaju zbog osetljivosti kože. Plavi ili modri podočnjaci prouzrokovani su nedostatkom sna, umorom i stresom. Ukoliko postoji alergija na polen i oči neprestano suze, to može dovesti do iritacije kapaka i plavih krugova oko očiju. Uzrok crvenih ili braon podočnjaka mogu biti kapi za oči, sočiva, pojedini proizvodi za kupanje, prašina, šminka, dok će pojavu žutih i crnih podočnjaka uzrokovati stres pušenje, alkohol, slaba cirkulacija.

foto: Profimedia

Koje god boje da su, nebitno da li su veliki, mali ili naduveni, podočnjaci nisu nimalo lep prizor. Bitno je tretirati ih na vreme, a krema za podočnjake uvek bi trebala da nam bude pri ruci. Ona će pomoći da koža brzo postane sveža, zategnuta i bez tamnih krugova. Odlično rešenje mogu biti i jastučići za podočnjake, hladne obloge, a vredi pokušati i trikove i sa kolutovima krastavca ili krompira!

Spušteni kapci i kesice ispod očiju

Nadovezuju se na podočnjake i omraženi su kod svih žena, ali i muškaraca. Koža oko očiju i na kapcima sa godinama gubi volumen zbog manjka elastičnosti i kolagena, a oslabljeno tkivo i gravitacija vuku kožu nadole. Genetika, štetno sunčevo zračenje, umor, neispavanost, previše cigareta, sve to mogu biti razlozi za spuštanje kapaka, ali i nadutost donjeg kapka i kesice ispod očiju.

I pojedine bolesti, kao što su oboljenja bubrega ili jetre, poremećaji u radu štitne žlezde, kao i povrede oka, mogu za posledicu imati opuštanje kože oko očiju i kesice ispod oka. Kesice ispod očiju mogu biti blago otečene, a često se javljaju u kombinaciji sa podočnjacima.

Prirodni načini za podizanje kapaka su raznovrsni, a neki od efikasnih su maska od belanceta, obloge od zelenog čaja i kamilice, masaža kapaka maslinovim uljem ili kockicama leda.

Vežbice za podizanje kapaka su odlične, kao i različite masaže, tračice za spuštene kapke, kao i određene kreme.

foto: Profimedia

Niz tretmana, poput podizanja kapaka botoksom, hijaluronskom kiselinom ili mezonitima, takođe mogu pomoći. Ukoliko ne postoji drugo rešenje, poslednja opcija može biti operacija spuštenih kapaka, takozvana blefaroplastika kapaka.

Svakako, uvek je dobro znati male trikove šminkera i naučiti kako šminkom najbolje sakriti opuštene kapke, kesice i podočnjake!

Problemi sa vidom

Osim ovih, nazovimo ih estetskim problemima oko očiju, daleko više pažnje potrebno je posvetiti samom zdravlju oka. Dalekovidost,kratkovidost, razrokost, glaukomi ili limfomi, samo su neke od mnogobrojnih poteškoća sa kojima se oči mogu suočiti. Jedno od ozbiljnijih oboljenja svakako je katarakta ili siva mrena.

Ova bolest zapravo je zamućenje prirodnog sočiva u oku, što imaza posledicu slabljenje vida. Može biti urođena, koja će se javiti kod dece kao posledica infekcije koju je majka imala tokom trunoće. Traumatska katarakta je posledica povrde oka, dok je staračka najčešći oblik i može nastati nakon 55.godine života. Simptomi mogu biti zamućen vid, viđenje duplih slika, loš noćni vid, osetljivost na svetlo, promena u percepciji boja.

foto: Profimedia

Jedini način izlečenja je operacija, a danas je medicina toliko napredovala i koristi se ultrazvuk kojim se odstranjuje zamućeno sočivo, nakon čega sledi ugradnja intraokularnog sočiva. Ono će ostati trajno u oku i obezbediće jasan vid.

Bubuljice ispod očiju

Na kraju, možemo spomenuti i ovu nepravilnost oko samih očiju. Male bubuljice, takozvane milije, česte su u ovom delu lica, najčešće ispod očiju i oko nosa. Uglavnom su bele boje i predstvaljaju nagomilani višak sebuma, nečistoće i mrtve ćelije kože, liče na gnojne bubuljice. Ukoliko su upaljene, mogu postati žućkaste ili veoma crvene.

Tvrde su na dodir, ne sadrže gnoj i ne mogu se iscediti, ali je utešno da najčešće prolaze same od sebe, nakon nekoliko dana. Ricinusovo ulje, limun ili maska od želatina mogu efikasno ukloniti ove bubuljice. Bitno je redovno čistiti lice, ali i raditi pilinge koji će omekšati kožu i rešiti nas svih nečistoća i nagomilane mrtve kože. Od pomoći će biti i određeni hemijski pilinzi, ali i terapije laserom.

foto: Profimedia

Ukoliko ste se prepoznali u nečemu od svega navedenog, vidite da nema potrebe da brinete. Rešenje uvek postoji, ali jedno je sigurno - čuvajte svoje oči da bi vas što duže verno služile!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.