UJED OVOG INSEKTA MOŽE BITI SMRTONOSAN! Ako vam se to ikada desi, odmah uradite stvar koja će vam spasti život!
Rešenje za ujed, Foto: youtube printskrin

oprez

UJED OVOG INSEKTA MOŽE BITI SMRTONOSAN! Ako vam se to ikada desi, odmah uradite stvar koja će vam spasti život!

Ako se nađete u njenoj blizini, ostanite mirni

Objavljeno:

Ako se nađete u njenoj blizini, ostanite mirni.Letnje izlete i dane na plaži ili boravak u bašti vrlo lako mogu pokvariti ose. Stručnjaci kažu da one neće "napasti" sve dok se ne osećaju ugroženo ili dok ne dirate njihovo gnezdo.

Baš kao i kod pčela, ubošće vas može samo ženka, ali za razliku od njih, ista osa može vas ubosti i nekoliko puta. Kako uopšte ne bi došlo do uboda, izbegavajte nošenje šarene odeće koja privlači ose. Ako se nađete u njenoj blizini, ostanite mirni. Naravno nikada ne dirajte osinje gnezdo.

Ako ipak nemate sreće i dođe do uboda, otrov može izazvati otok i bolove, ali i anafilaktički šok ako ste alergični. Neki od simptoma su svrab, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, bolovi u stomaku, nizak krvni pritisak.

Područje uboda isperite sapunom i vodom, stavite led ili hladni oblog na desetak minuta kako bi se smanjio otok. Nemojte se češati i dirati ubod kako ne bi došlo do infekcije.

Takođe, nemojte stavljati nikakve obloge poput ulja, krema, sirćeta, gelova... Ako se pojave jači simptomi, obavezno se javite lekaru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ALO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.