KORONAVIRUS SE ZBOG OVOGA ŠIRI KAO LUD: Pažljivo pročitajte kako da sprečite njegovo širenje!
Foto: Ana Paunković

reč struke

KORONAVIRUS SE ZBOG OVOGA ŠIRI KAO LUD: Pažljivo pročitajte kako da sprečite njegovo širenje!

U vlažnijim prostorijama kapljice virusa postaju teže i brže padaju pri višoj vlažnosti, "pružajući manje šanse drugim ljudima da udahnu zarazne virusne kapljice"

Objavljeno:

Suvi vazduh i klimatizovane sobe mogu pomoći širenju koronavirusa, pokazao je indijsko-nemački istraživački tim koji se osvrnuo na ulogu relativne vlažnosti u prenošenju infekcija.

Za kancelarijske radnike i studente širom sveta, otkrića su važna jer se vraćaju ka stolovima nakon više meseci zatvaranja.

„Čini se da je uloga vlage izuzetno važna za širenje COVID-19 iz vazduha u zatvorenim prostorijama“, izvestili su istraživači.

Naučnici koji su pregledali 10 međunarodnih studija svinjskog gripa i drugih zaraznih bolesti poput Respiratornog sindroma na Bliskom Istoku, utvrdili su da vlaga utiče na virus na tri načina: veličina kapljica, kako kapljice lebde i kako kapljice slete na površine.

U vlažnijim prostorijama kapljice virusa postaju teže i brže padaju pri višoj vlažnosti, "pružajući manje šanse drugim ljudima da udahnu zarazne virusne kapljice".

Suvi vazduh čini da se kapljice smanjuju i vise okolo, što postaje ono što naučnici opisuju kao "optimalnu rutu" za prenos.

Niska vlaga takođe isušuje sluzokože u nosu, što olakšava korovirus, pišu oni.

U sobama bi trebalo da ima relativnu vlažnost vazduha od 40% do 60% - otvorite prozore, istraživači pozivaju - da se virus ne širi.

Pored povećanja relativne vlažnosti vazduha i nošenja maski za lice, naučnici pozivaju preduzeća i škole da ne spakuju sobe sa ljudima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.