KORONAVIRUS POGAĐA I NEZARAŽENE: Zbog stresa glavobolja svakog drugog dana
Foto: Shutterstock

ZDRAVLJE

KORONAVIRUS POGAĐA I NEZARAŽENE: Zbog stresa glavobolja svakog drugog dana

Tenziona glavobolja se češće javlja kod žena, ali je bol kod ove vrste glavobolje uglavnom blag i kratko traje

Objavljeno: 09:09h

Ako ste zabrinuti zbog širenja kovida, punih bolnica i mogućeg ishoda zaraze, a pri tome imate puno obaveza na poslu i oko porodice, moguće je da vas zaboli glava.

Oni koji još nisu pronašli način da se opuste otkako je počela pandemija, od glavobolje mogu da pate čak svakog drugog dana. Na najjačem udaru su pacijenti koji boluju od migrene, jer zbog stresa, dodatno, mogu da imaju i obične - tenzione glavobolje.

- Ranije se mislilo da je uzrok tenzionih glavobolja grčenje mišića glave, skalpa, vrata, ali se sada zna da je to prateći fenomen tenzionih glavobolja - kaže dr Boban Stepić, neurolog. - Dakle, uzrok njihove pojave nije razjašnjen, a najprihvatljivija teorija je ona o povećanoj osetljivosti sistema za bol, pre svega pri hroničnoj izloženosti stresu.

Za razliku od migrene, tenzione glavobolje su retko praćene mučninom, povraćanjem, poremećajem vida i fizička aktivnost ih ne pogoršava.

- Migrena je uglavnom pulsirajuća, jednostrana glavobolja - kaže neurolog Stepić. - Tenzione su tupog karaktera i pacijenti ih opisuju kao osećaj stezanja glave u vidu obruča sa povećanom osetljivišću na dodir mišića glave i vrata - kaže neurolog Stepić.

foto: Profimedia

Tenziona glavobolja se češće javlja kod žena, ali je bol kod ove vrste glavobolje uglavnom blag i kratko traje.

Spazam mišića

OSIM stresa i zabrinutosti, uzroci glavobolje mogu da budu i nedostatak sna, preskakanje obroka, spazam mišića, napetost, anksioznost, nepravilan položaj vrata i tela, naprezanje očiju. Da bi se glavobolja sprečila potrebno je dovoljno sna, zdrava i redovna ishrana, masaža i primena brojnih drugih tehnika opuštanja.

- Do glavobolja može da dođe još u tinejdžerskom dobu, ali najčešće su u četvrtoj deceniji života, nakon čega njihova učestalost opada - kaže naš sagovornik. - Razlikuju se hronični i epizodični tip tenzione glavobolje. Kod hronične tenzione glavobolje napadi glavobolje javljaju se barem 15 dana u mesecu u toku najmanje tri meseci u godini, dok se kod epizodičnog tipa napadi glavobolje javljaju ređe od 15 puta mesečno.

Simptomi tenzione glavobolje su bol koji zahvata čitavu glavu u vidu neprekidnog pritiska ili stezanja, ali može da počne od vrata ili od čela ili se javi i u vratu ili u ramenima. Bol je često blag ili umeren i ne ometa svakodnevne aktivnosti.

- U prevenciji i lečenju tenzionih glavobolja insistira se na redovnoj fizičkoj aktivnosti, psihoterapiji i vežbama relaksacije - kaže dr Stepić. - Od lekova se koriste, pre svega, standardni analgetici, pa kombinovani analgetici, miorelaksansi, antiepileptici, kao i triptani koji se inače koriste u lečenju migrene.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.