Pored ovog moćnog začina nijedan lek vam neće biti potreban!
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

Pored ovog moćnog začina nijedan lek vam neće biti potreban!

Mnogo je razloga zašto bi trebalo da ovaj začin postane deo vašeg jelovnika

Objavljeno:

Mnoga istraživanja su dokazala da cimet ima neverovatna lekovita svojstva. On čuva zdravje, ali može da utiče i na liniju. Može se koristiti kao dodatak jelima, ali se može i jedna kašika dodati u čaj ili toplu vodu i popiti ujutru na prazan stomak kako bi nestao višak kilograma.

Mnogo je razloga zašto bi trebalo da ovaj začin postane deo jelovnika, a ovo su samo neki od njih:

1. Deluje protivupalno

Neka istraživanja pokazuju da antioksidansi u cimetu deluju protivupalno. Takođe, koristan je za bol, grčeve u mišićima i protiv oticanja.

foto: Profimedia

2. Smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti

Cimet može da utiče na elemente povezane sa bolestima srca. Jedno istraživanje pokazalo je da 120 mg cimeta dnevno može da poboljša nivo LDL holesterola, nivo triglicerida i ukupnog holesterola.

3. Poboljšava osetljivost na insulin

Otpornost na insulin ili kada telo ima slabu reakciju na njega, povezano je sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2 ili metaboličkog sindroma. Istraživanja su pokazala da sa uzimanjem cimeta dolazi do poboljšanja u kontroli glikemijskog indeksa kod osoba sa dijabetesom.

Cimet ne samo da smanjuje šećer u krvi, nego i poboljšava osetljivost na insulin. Uzimanje cimeta uz obrok sa visokim udelom ugljenih hidrata može da pomogne u sprečavanju povećanja nivoa šećera u krvi.

Napomena: Ipak, treba biti oprezan kod uzimanja cimeta jer on ne bi trebalo da bude primarna strategija ili dugoročno rešenje za kontrolu nivoa šećera u krvi.

foto: Printscreen

4. Ekstrakti cimeta štite od raka?

Visoka količina antioksidanata u cimetu može da zaštititi DNK od oštećenja i mutacija ćelija koje su povezane sa rakom. Međutim, istraživanje koje je pokazalo takve rezultate sprovedeno je samo na životinjama i sa epruvetama.

Potrebna su ipak dalja istraživanja na ljudima kako bi se osigurali relevantni naučni dokazi koji bi dokazali da cimet stvarno može da se bori protiv raka, ali svakako postoje naznake da štiti telo i snižava rizik od ove opake bolesti.

5. Rešava infekcije

Cimetovo ulje ima antibakterijska i antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcija. Cinamaldehid je jedna od glavnih aktivnih komponenti ovog začina koji štiti od infekcija.

Istraživanja koja su do sada sprovedena, pokazuju da cimet sprečava pojavu listerioze, salmonele, a može biti i efikasan protiv infekcija kvascima.

foto: Shuterstock

6. Odličan za oralno zdravlje i kao dodatak ishrani

Zahvaljujući antimikrobnim svojstvima cimeta, dobar je za oralno zdravlje. Istraživanja pokazuju da je posebno dobar učinak ima u sprečavanju karijesa i lošeg zadaha.

7. Smanjuje masne naslage

Ako dodate kašičicu ciemta u toplu vodu i popijete svako jutro na prazan stomak započećete razgradnju masnih naslaga, a uz redukovanu ishranu primetićete drastičnu razliku u kilaži vrlo brzo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / kolektiv.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.