Evo koliko vode s limunom je zapravo zdravo da popijete
Limunada, Foto: Profimedia

lekovito

Evo koliko vode s limunom je zapravo zdravo da popijete

Voda s limunom puno je zdravija opcija od ostalih aromatizovanih pića, poput sokova ili dijetalnih gaziranih napitaka

Objavljeno:

Osim toga, dodavanjem limuna u vodu dodaćete i nekoliko vitamina te hranjivih sastojaka.

Evo što bi trebalo da znate o zdravstvenim prednostima uživanja u vodi s limunom, ali i koliko često bi trebalo da pijete.

Sok od jednog limuna sadrži oko 30 miligrama vitamina C, što je 33 odsto od preporučene dnevne doze za muškarce i 40 odsto od preporučene dnevne doze za žene, prema Office of Dietary Supplements.

Vitamin C nas održava zdravima na sledeće načine:

Pomaže vašem telu da ozdravi

Našem telo treba vitamin C da bi stvorilo kolagen, vitalni protein koji čini deo vezivnog tkiva, koji nam je potreban za zarastanje rana.

Podržava vaš imunološki sistem

Vitamin C može da vam pomogne pri smanjivanju jačine simptoma prehlade i da se bori protiv virusa i bakterija koje uzrokuju bolest.

Poboljšava apsorpciju gvožđe

Gvožđe je neophodno kako bi ćelije u vašem telu živele i rasle.

foto: Shutterstock

“Često preporučujem vodu s limunom uz obroke kako bi ona podstakla apsorpciju gvožđa, posebno za sportiste i pojedince koji imaju anemiju”, kaže nutricionistkinja Ejmi Stivens, piše Indeks.

Ali koje su tačno zdravstvene prednosti ispijanja vode s limunom?

1. Može vam pomoći u gubitku kilograma

Budući da je voda s limunom aromatična i ima malo kalorija, izvrsna je zamena za manje zdrava pića poput gaziranih napitaka, ledenih čajeva i sokova – koji često sadrže dodani šećer. Ako pijete vodu s limunom umesto ovih slatkih napitaka, to vam može pomoći da ograničite unos kalorija i potencijalno vam pomoći u mršavljenju.

Na primer, studija iz 2012. objavljena u American Journal of Clinical Nutrition utvrdila je da je za odrasle osobe s prekomernom ili niskokaloričnim pićima rezultirala prosečnim gubitkom težine od 2 odsto do 2,5 odsto nakon šest meseci.

Međutim, nije naučno dokazano da li može voda s limunom, u odnosu na običnu vodu, više pomoći u gubitku kilograma.

2. Može vam pomoći u sprečavanju razvoja bubrežnih kamenaca

foto: Profimedia

Limunska kiselina takođe može pomoći u sprečavanju razvoja bubrežnih kamenaca. Citrat podržava ovaj mehanizam za prevenciju vezanjem na kalcijum u vašoj mokraći.

Prema studiji iz 2014., koju je objavila Medicinska škola Univrziteta Case Western Reserve, potvrđeno je da konzumiranje ekvivalenta četiri limuna dnevno pomešano s dve litre vode “značajno povećava nivo citrata u urinu”. Zapravo, Nacionlan fondacija za bubrege preporučuje mešanje soka limuna s vodom kao jedan od načina sprečavanja bubrežnih kamenaca.

3. Osvežava dah

Limunska kiselina u vodi s limunom može ubiti i bakterije koje uzrokuju loš zadah.

Međutim, previše limunske kiseline može pogoršati dah te podstaći poremećaj gastroezofagealnog refluksa (GERD). Naime, GERD može uzrokovati pojavu želučane kiseline, što rezultira lošim zadahom.

foto: Shutterstock

Koliko limunske vode treba piti?

Stivens preporučuje korištenje soka od dva do tri limuna tokom dana te ispijanje jedne ili dve čaše vode s limunom uz obroke i jedne čaše između obroka.

Ali nemojte nužno dodavati limun svakoj čaši vode koju pijete. Limunov sok vrlo je kiseo, pa ako popijete previše vode s limunom, može doći do negativnih nuspojava.

Na primer, limunska kiselina može erodirati zubnu gleđ i oštetiti zube, kako upozorava American Dental Association. Zato Stivens savetuje da pijete vodu s limunom kroz slamku, tako će ona imati manje dodira s vašim zubima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.