LEKARI UPOZORAVAJU: Zaboravite na ŠTAPIĆE za uši ako želite da sačuvate SLUH!
Štapići za uši, Foto: Profimedia

oprez!

LEKARI UPOZORAVAJU: Zaboravite na ŠTAPIĆE za uši ako želite da sačuvate SLUH!

Bezbroj novinskih natpisa kao i stručnih tekstova na internetu, upozorava na njihovu štetnost

Objavljeno:

Svi mi, nebrojeno smo puta čuli da uši ne treba čistiti štapićima, a ipak to i dalje radimo.

Bezbroj novinskih natpisa kao i stručnih tekstova na internetu, upozorava na njihovu štetnost, ali ušna mast ne samo što smeta, već i ne izgleda lepo, a ko još želi da mu se rugaju da ima prljave uši?

Ipak, ono što verovatno mnogi ne znaju je, da su ljudske uši, organ koji se sam čisti. Za vreme žvakanja, kijanja, kašljanja, naslage masti nastale u ušima, same se eliminišu.

Doduše, jasno je da mnogi od nas ovakvu informaciju neće tako lako prihvatiti. Ipak, pre nego počnete čišćenje ušiju sami kod kuće, pročitajte ove savete svetskih doktora i dobro razmislite šta je pametnije uraditi.

Šta je cerumen

Ušna mast, ušni vosak ili cerumen, supstanca je koja stvara zaštitni sloj na koži spoljšnjeg slušnog kanala i time je štiti i drži čistom.

Cerumen može biti i glavni razlog zbog kog je spoljašnji slušni kanal zapušen, što može biti bezopasno, ali je praćeno simptomima koji i te kako mogu da smetaju.

Načešće dolazi do osećaja gluvosti na jednom ili oba uva, a simptomi mogu biti i zujanje, svrab, peckanje ali i neprijatan miris.

Tegobe se mogu pogoršati, pogotovo posle kupanja ili tuširanja, jer ušni vosak bubri, odnosno reaguje u dodiru sa vodom.

Nagomilavanje cerumena može dovesti do pojave čepića a nastaje kao posledica problema sa ušnim aparatom ili češće, korišćenjem neadekvatnih sredstava za čišćenje ušiju.

Stručnjaci jedini znaju kako

Da, doktori će uvek reći da štapiće ne treba koristiti, ali oni sami koriste ih i te kako.

Zašto? Zato što oni jedini znaju kako pravilno da ih upotrebljavaju.

Većina ljudi štapićima postiže suprotno od onoga što su zapravo želeli. Štapić je iste širine kao i slušni kanal, te on samo potiskuje cerumen dublje uz bubnu opnu, odnosno zapuši uvo još više.

Dakle, štapićem samo lakše napraviti čep koji je kasnije teško izvaditi, a ovo može pogoršati sluh jednog ili na oba uva.

Otorinolaringolozi tvrde, da ne samo što upotrebom štapića možemo napraviti cerumenski čep, već i oštećujemo kožu slušnog kanala, a mogu se razviti i bolne infekcije.

Ipak, najgore od svega što može da nam se desi je povreda bubne opne a samim tim i delimičan ili potpun gubitak sluha.

Ovo važi i za sve druge predmete za koje pomislite da su dobra ideja za uklanjanje cerumena: šnale, nokti, olovke, ključevi od kola i slično.

Pametno sa štapićima

Ukoliko ipak ne želite da odustanete od štapića, budite nežni. Upotreba ne sme da izazove bol, a sam štapić najdublje možete zavući 1 cm.

Ukoliko idete dublje, rizik od povrede kanala i bubne opne je veći.

Šta nikako ne treba raditi?

Ni sa čim ne treba preterivati, te je isti slučaj i sa čišćenjem ušiju. Preterivanje skida zaštitni sloj cerumena, što iritira kožu spoljanjeg slušnog kanala.

To izaziva svrab i infekciju, i dovodi do pojačanog lučenja masti.

Stručnjaci takođe apeluju da uši nikako ne ispirate i ne koristite rastvore za omekšavanje ušnog voska, ukoliko ste imali pre toga operaciju srednjeg uva ili perforaciju bubne opne.

Ako koristite slušni aparat, potrebno je da redovno čistite nastavke.

Hidrogen kao način čišćenja

Ukoliko su vam uši toliko začepljene da je potrebno uraditi ispiranje, ovako nešto možete probati i kod kuće.

Koristeći pipetu, nakapajte par kapi 3% rastvora vodonik peroksida (hidrogen) i ostanite u ležećem položaju barem 5 minuta. Osetićete karakteristično šuštanje u uhu, što znači da je došlo do reakcije, i “čep” počinje da omekšava.

Nakon toga, prebrišite uvo papirnom maramicom ili ubrusom. Za vreme sprovođenja procedure, štapiće za uši nemojte koristiti.

Obično, hidrogen savlada problem sa naslagama u ušima. Postupak možete ponoviti kasnije u toku dana još jednom, ali nemojte preterivati.

Mi ipak preporučujemo da ovakav način čišćenja ušiju ne primenjujete sami.

Ukoliko imate utisak da su vam uši začepljene, odnosno da ne čujete dobro, uvek je najbolja opcija javiti se odabranom lekaru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ healthline.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.