EVO ŠTA SE DEŠAVA KAD PUSTITE VODU U WC: Kladimo se da OVO PRE NISTE ZNALI, kad čujete UHVATIĆETE SE ZA GLAVU!
Šta se zapravo dešava kada pustite vodu u VC-u, Foto: Profimedia

OD SADA ĆETE SPUŠTATI DASKU NA VC ŠOLJI

EVO ŠTA SE DEŠAVA KAD PUSTITE VODU U WC: Kladimo se da OVO PRE NISTE ZNALI, kad čujete UHVATIĆETE SE ZA GLAVU!

Postoje neizravni dokazi o tome da se specifični patogeni, poput norovirusa ili SARS-a, mogu širiti toaletnim aerosolima.

Objavljeno:
  • 1

Postoje dve vrste ljudi kada je reč o puštanju vode u WC šolji – jedni puštaju vodu s podignutim, a drugi sa spuštenim poklopcem daske. Za neke je spuštanje poklopca stvar estetike, mada svi bi trebali biti svesni koliko takva jednostavna radnja ima velik uticaj na čistoću celog kupatila.

Naime, puštanje vode s podignutim poklopcem rezultira tzv. toaletnim pljuskovima, objašnjava mikrobiolog Jason Tetro. Reč je o rasipanju mikroskopskih čestica po celom kupatilu usled ispiranja toaleta bez poklopca.

Šire se nekoliko metara oko šolje

Postoje neizravni dokazi o tome da se specifični patogeni, poput norovirusa ili SARS-a, mogu širiti toaletnim aerosolima. Pretpostavlja se da se širenje patogena može smanjiti zatvaranjem poklopca WC-a prije ispiranja, ali i upotrebom nižom energijom ispiranja, piše Well + Good.

Naučnici su postojanje toga aerosola otkrili još 1955. godine, kada su stvoreni različiti mehanizmi ispiranja VC šolji. Radi se o sličnom aerosolu kao kod kapljica koje nastaju dok kišemo ili kašljemo.

Nakon što pustimo vodu, te se kapljice talože na bilo kojoj površini i do nekoliko metara oko šolje. Drugim rečima, ako puštate vodu s podignutom daskom, a u blizini se nalazi vaša četkica za zube ili rpeškiri, kapljice s mogućim tragovima fekalija mogu završiti na njima, objašnjava Tetro.

12 puta veća koncentracija čestica

Za istraživanje o VC šoljama, istraživači su poprskali toalet fekalnim suspenzijama C. difficile, bakterije koja uzrokuje proliv i kolitis, pa otkrili da postoji širenje velikih kapljica kada je VC ispran bez poklopca.

Bakterije su pronašli na visinama do 25 centimetara iznad šolje i do 90 minuta nakon ispiranja, u koncentracijama 12 puta većima s podignutim poklopcem nego kada je on bio uredno spušten.

“Čini se da takav aerosol može biti uzrokom zaraze, osobito nekim virusima koji uzrokuju probavne probleme i lako se šire na taj način, poput norovirusa. Bakterije ne predstavljaju takav problem”, zaključio je mikrobiolog.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media