GREŠKE PRILIKOM PRANJA KOJE SU OPASNE PO ZDRAVLJE: Svi rade OVO sa DONJIM VEŠOM, a ne znaju koliko je ŠTETNO
Donji veš / Ilustracija, Foto: Profimedia

OPREZ

GREŠKE PRILIKOM PRANJA KOJE SU OPASNE PO ZDRAVLJE: Svi rade OVO sa DONJIM VEŠOM, a ne znaju koliko je ŠTETNO

Svima se desilo

Objavljeno:

Donji veš spada u osnovni komad odeće i podrazumeva se da ga svi nosimo.

Međutim, mnogi od nas biraju pogrešne komade, odnosno, modele.

A to povećava rizik od infekcija.

I sada se, verovatno, pitate koje potencijalne greške su u pitanju.

Ima ih osam.

1. Međunožje nije napravljeno od pamuka

Idealno bi bilo da cele gaćice budu od prirodnih materijala, ali je jako važno da, minimum, međunožje bude napravljeno od nekog kao što je pamuk, kako bi međunožje moglo da ostane sveže i suvo.

2. Premala veličina

Veličina jeste bitna i to ne samo da vam se ne bi urezale “crne” od gaćica.

Ona koja vam ne odgovara, odnosno, manja veličina bi mogla da stvori iritaciju i više različitih infekcija.

3. Izlaze iz veš mašine nedovoljno dobro oprane

Bakterije mogu da prežive ceo ciklus pranja, sugeriše studija iz 2019. godine. I boraveći tako na vešu može da izazove mnogobrojne bakterijske i gljivične infekcije, kao i infekcije urinarnog trakta. Ukoliko donji veš perete na niskoj temperaturi, pobrinite se da se, nakon pranja, dobro osuši, makar, 30 minuta.

4. Nakon pranja miriše na cveće

Donja regija je izuzetno osetljiva i vrlo lako može biti iziritirana deterdžentom sa dodatkom mirisa, što može da izazove do svraba i peckanja. Izbegavajte deterdžente sa dodacima mirisa ukoliko vam se dešavalo da imate reakciju na njih.

5. Nerviraju vas gaćice koje se ocrtavaju

To znači da ste ljubitelj tangi, ali bi u tom slučaju trebalo da znate da bakterije pomoću njih najlakše putuju od pozadi ka napred. Ako nas razumete.

6. Ignorišete fleke

Možete da budete gadljivi do prekosutra, ali je i dalje važno da obraćate pažnju da li postoje promene. One mogu da budu uzrok više stvari. Sive, ili zelenkaste mrlje mogu biti znak bakterijske infekcije.

7. Sedite u “oznojenom” vešu

Nakon časa joge, ili vežbanja u teretani, trčanja, bilo kakve fizičke aktivnosti bi trebalo odmah da odete kući na tuširanje. Međutim, morate na brzinu da svratite do banke, po nekoliko namirnica, u apoteku i sat vremena kasnije, vi ste i dalje u mokrim gaćicama.

- Uvek je dobra ideja da se presvučete odmah nakon vežbanja - kaže Dr Vajder. To je najsigurniji način da sprečite razmnožavanje bakterija.

8. Spavate u gaćicama

Za većinu žena ovo ne predstavlja problem. Međutim, za neke ovo predstavlja veliku muku. Pogotovo za one koje su podložnije upalama i bakterijskim infekcijama. Njima se često javljaju gljivične infekcije, propraćene svrabom i peckanjem. U tom slučaju ne bi bilo loše da spavate u nekom širem donjem vešu, kao što su muške bokserice, kako bi vazduh mogao da cirkuliše.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.