ISPRAVKA: Limun i soda nisu bolji od hemioterapije i ne leče rak
Napitak / Ilustracija, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

ISPRAVKA: Limun i soda nisu bolji od hemioterapije i ne leče rak

Ovaj tekst je izmenjen na osnovu analize fact checking portala Raskrinkavanje.ba

Objavljeno: 09:09h

Na portalu Espreso je 27. 7. 2020. godine objavljen tekst pod naslovom "LIMUN I SODA BUKVALNO MOGU DA VAM SPASU ŽIVOT: Ubijaju ćelije raka, poznati lekar sve otkrio", koji je sadržao neproverene i netačne navode.

U ovom tekstu su izmenjeni naslov i sporni navodu u tekstu, i to na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba.

U prvobitnom tekstu je bilo reči o "lekovitom napitku koji spašava živote", odnosno o "kombinaciji limuna i sode", koja je "jača ubica raka nego hemioterapija". Ove tvrdnje nemaju nikakvu potporu u nauci, kao ni tvrdnje da je "limun antikancerogen", i da su "limun i soda izuzetni borci protiv raka". Takođe, nije istina da se "istina o ovome krije od javnosti zbog interesa farmaceutske industrije", kao što je stajalo u prvobitnom tekstu.

U članku se pozivalo na naučnika Ota Hajnriha Varburga, koji je navodno "otkrio da je rak rezultat antifiziološkog načina života", a tvrdnje o navodnoj efikasnosti ovog napitka (limun i soda) zasnovane su na premisi o uticaju kiselosti organizma na tumore.

Kako piše portal Raskrinkavanje.ba, tvrdnja da je napitak od limuna i sode bikarbone 10.000 puta učinkovitiji od hemioterapije prvo se javlja u članku portala Dnevno, objavljenom 18. aprila 2015. godine, ali u njemu se ne nalazi izvor za ovu tvrdnju.

Inače, tvrdnja o učinkovitosti 10.000 puta većoj od hemoterapije inicijalno se vezivala samo za limun - na portalu Hazud postoji članak od 16. oktobra 2014. godine, u kom se navodi da je limun “čudotvoran proizvod za ubijanje kancerogenih ćelija”, koji je “snažniji 10.000 puta od hemioterapije”, piše Raskrinkavanje, i dodaje da ne postoje nikakvi dokazi za tvrdnju da napitak od limuna i sode bikarbone ima 10.000 puta veću učinkovitost od hemioterapije.

Nijedno pouzdano naučno ili medicinsko istraživanje ne kaže da je limun definitivno potvrđen kao "provereno sredstvo protiv karcinoma svih vrsta" niti je bilo koji od "najvećih svetskih proizvođača lekova“ izvestio o otkriću da je limun "10.000 puta jači od hemioterapije" i da konzumacija limuna može "uništiti maligne ćelije". Ništa od ovoga nije potkrepljeno činjenica, baš kao ni teza da "soda bikarbona leči rak".

U prvobitnom tekstu bila je navedena teza da hemioterapija zakiseljuje telo da pospešuje širenje raka, a ne uništavanje ćelija.

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o ovome:

"Hemioterapija ima takav učinak na ćelije karcinoma, ali isto tako i na druge ćelije koje se brzo razvijaju. Takve ćelije, na primer, imaju folikuli dlake, zbog čega opada kosa prilikom hemioterapije. Iako njene nuspojave nisu prijatne, tvrdnja da taj tretman zapravo ubrzava rast raka je besmislena - pacijenti koji primaju hemioterapiju bi umirali brže od onih koji je ne primaju nikako".

Dakle, tvrdnja da je napitak od limuna i sode bikarbone navodno 10.000 puta učinkovitiji od hemoterapije zasnovana je na nizu neutemeljenih premisa o ćelijama raka, kao i o efikasnosti ovih namirnica u terapiji bolesti, piše Raskrinkavanje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.