DOKTORA JANKOVIĆA SLAVI CELA ITALIJA: Sad je otkrio kako korona utiče na DECU KOJA IMAJU RAK
Foto: Profimedia

junak

DOKTORA JANKOVIĆA SLAVI CELA ITALIJA: Sad je otkrio kako korona utiče na DECU KOJA IMAJU RAK

Svaka čast ovom čoveku

Objavljeno: 11:40h

Italijanski pedijatar onkolog dr Momčilo Janković, jedan od najpoznatijih stručnjaka za dečju leukemiju u Evropi, koji je izlečio oko 2000 njegovih malih pacijenata, u ekskluzivnom razgovoru za Tanjug kaže da koronavirus, nije posebno opasan za decu i mlade koji se lece od malignih obolenja.

Ne, zbog samog virusa, kaže, već zbog toga što su ovi pacijenti, zbog prirode svoje obolesti vec socijalno izolovani.

Zbog toga, bar za sada, Covid 19 ne utice bitno na tok njihovog lečenja i ozdravljenja, tvrdi ovaj poznati evropski specijalista hematologije i pedijatarije, uz to anesteziolog, rođeni Italijan, iz Milana, čiji je otac nakon Drugog svetskog rata dosao u Italiju gde se oženio devojkom iz aristokratske porodice.

On nikada nije prekinuo emotivnu i profesionalnu vezu sa zemljom svoga porekla i počasni je član Srpske Akademije Nauka, a sa onkologijom se susreo prvo kao mlad lekar kada je lecio je bratica od malignog obolenja, a zatim je i sam postao pacijent nakon sto mu je dijagnosticiran zlocudni tumor oka.

Pre četiri godine je penzionisan sa rukovodećeg mesta bolnice u italijanskom gradu Monca, ali nastavio je da leči i da bodri svoje pacijente, kojima je pomagao i savetovao ih putem video poruka i u toku karatina znog koronavirusa.

Jedna od poruka bila je za odrasle kojima je dr. Janković u toku pandemije savetovao da se ugledaju na decu jer “njihova mirnoća je zavidna”.

“Deca znaju žda žive sadašnjost u potpunosti, ne dozvoljavaju sebi da ih budućnost ograničava i žžive sadašnjost punim intenzitetom. Da smo od njih naučili kako žživeti, za vreme karantina i pandemije manje bismo strepili, manje strahovali, i manje rizikovali stres” porucuje dr. Jankovic.

Iz ličnog iskustva je naucio da lekari brzo i olako saopšte pacijentu sve negativne strane situacije, naglašavaju negativne aspekte bolesti sto prouzrokuje nesigurnost, strah i patnju.

To tesko iskustvo usmerilo ga je da sa pacijentima uspostavlja orignalan odnos, ono sto je kasnije nazvano “klaunterapija”, a to mu je donelo nadimak po kome je poznat u italijanskim medijima:”Doktor Osmeh”.

“Verujem da je smeh važan deo terapije mladih i dece koji su onkološki pacijenati. Ne tvrdim da od osmeha pacijent ozdraviti, ali sigurno im pomaze da se osecaju bolje”, kaže dr. Jankovic i podseca da je i naučno dokazano da smeh, to jest “klaunterapija” doprinosi ukupnom stanju pacijenta.

“Za mene lecenje znaci biti saputnik obolelom, taj put pacijent i lekar prolaze zajedno. Kao lekar pokusavam da dam podrsku i sigurnost, da slusam pacijenta i vodim ga ka konacnom cilju, ka ozdravljenju-kada je to moguce- i kvalitetnom nacinu zivota”, kaze Dr. Jankovic, čiji rezultati pokazuju procenat od 80 odsto izlečenih pacijenata.

Postao je poznat kao pionir među lekarima koji sa malim i veoma mladim pacijentima razgovara nasamo, bez prisustva roditelja.

“Polazim od pretpostavke da su deca inteligentna bica. Razgovarati sa mladim pacijentima nasamo o njihovoj bolesti ne znaci plastiti ih, vec u pozitivnom duhu objasniti kakva je situacija.To je nacin da steknem njihovo poverenje. Među nama nema sazaljenja, nema lazi, vec paznja i razumevanje koje pomazu da se razvije nada”, kaze Dr. Jankovic.

Posle vise od 40 godina rada sa decom onkoloskim pacijentima dr. Jankovic je zadovoljna napredkom koji je ostvaren. Danas, podseca, između 85 i 95 odsto pedijatrijskih pacijenata se izlece od leukemije. Za razliku od pre pola veka kada su gotovo sva deca bolesna od leukemije umirala.

Dr. Momčilo Janković je autor nekoliko knjiga, a najnovija pod naslovom “Uvek je vredelo”, je postala bestseler., a u njoj je utehu tražila i kćerka Siniše Mihajlovića Viktorija, koja je tokom bolesti svog oca slavnog fudbalera obolelog od leukemija, na Instagramu podelila priču o "doktoru osmeh".

To je zbirka poruka i prica njegovih pacijenata, a sam naslov govori o opredelenju autora i lecnika: svaki slucaj i svaki pacijent bio je vredan napora.

To je prepoznato i u drustvu. Godine 2010 odlikovan je medaljom “Ambrodzo D'Oro”, priznanje koje grad Milano dodeljuje svojim građanima koji su svoj život i rad posvetili opštem dobru.

U obrazloženju se kaže da su “zahvaljujući dr Jankoviću mnoga deca postala odrasli”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.