DA LI SU MUČNINA I POVRAĆANJE SIMPTOMI KORONAVIRUSA?! Lekari rešavaju ovu veliku dilemu!
Foto: Profimedia

mnogi se pitaju

DA LI SU MUČNINA I POVRAĆANJE SIMPTOMI KORONAVIRUSA?! Lekari rešavaju ovu veliku dilemu!

Molekul koji koronavirus napada u telu (angiotenzin) postoji ne samo u plućima već i u sistemu organa za varenje

Objavljeno:

Gastroenterološki problemi mogu ukazivati na koronavirus, čak i ako su mučnina i povraćanje vaši jedini simptomi. Najčešći simptomi virusa Covid-19 povezani su s respiratornim bolestima i svode se na temperaturu, uporni kašalj, umor i bol u mišićima.

Međutim, primetno je da ponekad, čak i pre nego što se pojave znaci respiratorne infekcije, kod nekih pacijenata korona izaziva i povraćanje, osećaj mučnine ili proliv.

Stručnjaci nisu sasvim sigurni kako Covid-19 može izazvati stomačne probleme, ali postoje određene pretpostavke. Molekul koji koronavirus napada u telu (angiotenzin) postoji ne samo u plućima već i u sistemu organa za varenje. Upravo to može objasniti zašto neki ljudi zaraženi ovim virusom imaju stomačnih problema.

foto: EPA-EFE/MADE NAGI

Istraživanje sprovedeno u Kini početkom godine, pokazalo je da se kod određenog procenta zaraženih javljaju i digestivne tegobe (povraćanje, gubitak apetita, bol u stomaku…) Pritom, kod dece je povraćanje bilo još izraženije i češće nego kod odraslih zaraženih virusom.

Na koji su način povezani korona i povraćanje?

Prema pisanju magazina "Health", virus može ući u probavni sistem putem određenih ćelijskih receptora koji se u gastrointestinalnom traktu nalaze u velikom broju. Sva istraživanja ukazuju na to da mučninu i povraćanje, kao i druge stomačne tegobe, ne treba zanemariti tokom pandemije Covid-19. Ti simptomi, takođe, mogu da ukazuju na postojanje infekcije. Zbog toga, čak i ako je povraćanje jedini simptom koji imate, lekari savetuju da, ipak, ostanete u samoizolaciji.

Bez obzira na to da li je povraćenje izazvano koronom ili nekim drugim virusom, najvažnije je da ne zapostavite hidriranje organizma. Poželjno je da jedete i laganiju hranu, a izbegavate onu koja iritira stomak. Ne zaboravite i da pažljivo pratite eventualnu pojavu novih simptoma! Ukoliko imate temperaturu, jak bol u predelu stomaka ili počnete da povraćate krv, odmah potražite lekarsku pomoć.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / lepotaizdravlje.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.