Koronu NIJE STVORIO ČOVEK?! Otkriveno kako je NASTAO VIRUS i kako ulazi u ČOVEKA!
Korona nije veštačka tvorevina, Foto: Profimedia

otkriće

Koronu NIJE STVORIO ČOVEK?! Otkriveno kako je NASTAO VIRUS i kako ulazi u ČOVEKA!

SARS-CoV-2 virus koji uzrokuje Covid 19, evoluirao je nakon što se nekoliko različitih virusa spojilo u jedan, pokazala su istraživanja.

Objavljeno:

Prema slikama SARS-CoV-2 97 je na površini identičan šiljku koronavirusa, zvanom RaTG13, koji je pronađen tokom ispitivanja slepih miševa.

Međutim, male razlike čine SARS-KoV-2 daleko stabilnijim i hiljadu puta boljim u vezivanju receptora u ljudskim ćelijama, zvanog ACE2, otkrivaju naučnici. ACE2 se zove "ključ za ulazak" u ljudsko telo, a mutacije na šiljku SARS-CoV-2 čine ga savršenim oblikom.

foto: EPA / STEVEN SAPHORE

Istraživači sa Instituta u Londonu "Fransis Krik" kažu da njihov nalaz ne pomaže u rasvetljavanju porekla virusa koji je ubio više od pola miliona ljudi, ali da ovo poslednje istraživanje pokazuje da se virus tokom vremena prirodno razvio i da ga nije stvorio čovek.

Kina je više puta odbacila optužbe da je koronavirus stvoren u laboratoriji u gradu Vuhan, gde je pandemija počela u decembru. I zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije više puta su osporili te tvrdnje, rekavši da nema dokaza da je novi koronavirus stvoren u laboratoriji.

foto: AP

Naučnici su koristili tehniku zvanu krioelektronska mikroskopija da bi napravili što uverljiviju sliku koronavirusa. Uporedili su SARS-CoV-2 sa RaTG13 i došli do zaključka da RaTG13 neće biti štetan za ljude i verovatno ne može da inficira ljude putem ćelije ACE2receptora.

Oba različita koronavirusa imala su šiljke gotovo identičnog oblika i strukture, ali nešto manjih modifikacija.

Međutim, ove male razlike imale su moćan uticaj na infektivnost virusa kod ljudi, čineći ga hiljadu puta boljim u invaziji na ljudske ćelije. Antoni Vroel, glavni u izučavanju ove studije rekao je:

Šiljak je ključ koji omogućava SARS-CoV-2 ulazak u ljudske ćelije. Promene u genu virusa utiču na strukturu šiljaka, zbog toga imaju potencijal da virus više ili manje bude u mogućnosti da uđe u ćeliju čoveka.

Profesor Mak Crispin sa Univerziteta Sautempton u aprilu je stvorio jedan od prvih 3D modela virusa, pokazujući veliku količinu šiljaka na spoljnoj strani. Otkrio je da šiljci napravljeni od šećera mogu da se uvuku u telo neprimetno, ali su naučnici otkrili da novi koronavirus nije tako zaštićen ili podmukao kao neki virusi, poput HIV-a.

- Virusi poput HIV-a, koji se zadržavaju u jednom organizmu, moraju stalno da izbegavaju imuni sistem i imaju zaista gust sloj glikana kao štit imunološkom sistemu. U slučaju koronavirusa, niži sloj zaštićenog šećerima može da se održava i u ovom slučaju prelazi sa čoveka na čoveka.

- Međutim, niža gustina glikona znači da postoji manje prepreka za imuni sistem da neutrališe virus antitelom, što dovodi do veoma ohrabrujuća poruke za razvoj vakcine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.