JEDNA STVAR JE PRESUDNA A SKORO SU ISTI SIMPTOMI: Evo kako da razlikujete koronu od stomačnog virusa!
Foto: Profimedia

bitno

JEDNA STVAR JE PRESUDNA A SKORO SU ISTI SIMPTOMI: Evo kako da razlikujete koronu od stomačnog virusa!

Za sada se na kovid-19 o trošku države testiraju samo oni pacijenti koji imaju povišenu telesnu temperaturu, kašalj i bol u grlu. Jer, što se tiče stomačnih problema, potrebno je da se sačekaju rezultati mnogobrojnih istraživanja da bi moglo pouzdanije da se kaže u kom procentu je zastupljena gastrointestinalna simptomatologija kod zaraženih virusom korona

Objavljeno:
  • 1

Infekcija virusom korona kod velikog broja zaraženih praćena je i stomačnim problemima. S obzirom na to da su leti inače česte stomačne viroze, vrlo je bitno da se razlikuju simptomi koju upućuju na infekciju kovidom-19 od obične "prehlade stomaka" ili eventualnog trovanja.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, za specijalni dodatak Novosti, "Doktor u kući", kaže da nije jednostavno napraviti razliku, ali da postoje izvesni znaci.

"Ukoliko je kovid-19 uzrok gastrointestinalnih tegoba, najčešće se javlja i povišena temperatura, respiratorne tegobe, malaksalost, gubitak čula mirisa. U slučaju običnog virusnog gastroenteritisa, ovi pridruženi simptomi ne postoje. Dakle, za razlikovanje je bitna klinička slika, epidemiološki podaci kao i dodatne dijagnostičke metode u slučaju sumnje na kovid-19".

Za sada se na kovid-19 o trošku države testiraju samo oni pacijenti koji imaju povišenu telesnu temperaturu, kašalj i bol u grlu. Jer, što se tiče stomačnih problema, potrebno je da se sačekaju rezultati mnogobrojnih istraživanja da bi moglo pouzdanije da se kaže u kom procentu je zastupljena gastrointestinalna simptomatologija kod zaraženih virusom korona.

"Prema jednoj studiji, koja je obuhvatala 206 hospitalizovanih pacijenata sa lakšom kliničkom slikom u Vuhanu, njih 48 je imalo samo digestivne simptome, 69 je imalo digestivne i respiratorne simptome, a preostalih 89 samo respiratorne simptome", kaže doktor Marković".

Pojedini radovi ukazuju na to da su neki pacijenti imali dijareju i mučninu pre pojave respiratornih tegoba. Druga studija, koja je obuhvatila 1.099 pacijenata, ukazuje na to da je dijareja bila prisutna kod četiri odsto obolelih od kovida, a povraćanje kod pet odsto".

Poseban izazov za lekare koji su specijalisti za gastroeneterologiju su oboleli od inflamatornih bolesti creva.

"Pacijenti sa hroničnim inflamatornim bolestima creva mogu da imaju proliv koji je povezan i sa pogoršanjem bolesti, pa specijalista mora da bude obazriv prilikom postavljanja dijagnoze", ističe dr Marković i dodaje da još stvari treba posmatrati kroz prizmu kovida-19.

U slučaju da klinička slika i epidemiološki nalazi ukazuju na kovid-19, potrebno je da se uradi krvna slika, sedimentacija, CRP, fibrinogen, feritin, D-dimer, PCR test i rendgen srca i pluća.

"Ako pacijent ima samo akutni proliv, potrebna je analiza stolice", kaže dr Marković.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media