ZDRAVLJE
Ovo voće možete naći jednom godišnje, a u Srbji ga gaje po dvorištu!
Treba ih jesti sveže, jer su bogate enzimima i antioksidansima kao i hranjivim materijama koje se gube termičkom obradom
Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće s najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.
Smokve su mnogima omiljeno letnje voće. Osim što su ukusne, mogu da se koriste za lečenje uboda insekata (kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se obloga od suve smokve), a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Ivana Šimić, mag. nutricionizma, pojasnila je koje su to dobrobiti smokve:
Smanjuju holesterol
Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Osim holesterola, na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno delovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.
Prevencija srčanog udara
Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.
Pomoć u lečenju dijabetesa
Zbog količine šećera koji sadrži, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korištenja. Ipak, ako se koriste umereno, može da dovede do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.
Poboljšavaju pamćenje
Redovno uzimanje smokava sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa za organizam.
Bonus video:
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!